Accountant schikt voor ruim 50 miljoen euro

Ernst & Young

Accountantskantoor Ernst & Young betaalt waarschijnlijk ruim 50 miljoen euro aan schikkingen in de zaak van ICT-bedrijf Landis. Dat bevestigen ingewijden. Het is voor zover bekend de hoogste schikking die een accountantskantoor in Nederland heeft getroffen. ICT-bedrijf Landis ging in 2002 failliet. Ernst & Young, sinds vorige week EY, was destijds de accountant. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in maart in een tuchtkwestie tegen de EY-accountant dat die „in zeer ernstige mate tekort is geschoten in zijn werkzaamheden”. Als accountant van Landis keurde hij de jaarrekening goed „zonder deugdelijke grondslag”. Vorige maand werd bekend dat EY in 2012 voor 11,5 miljoen euro schikte met de curatoren. Ingewijden stellen nu dat met het bankenconsortium waaronder ABN Amro, ING en RBS voor zo’n 34,5 miljoen euro is geschikt. Met beleggersvereniging VEB zou een schikking van 6,5 tot 7 miljoen in de maak zijn. EY wil nog niet reageren op de totale schikking. NRC