500 miljard dollar in vijf jaar voor wederopbouw

Holland Doc: State builders

Ned. 2, 22.45 - 23.50 uur

De lege flessen drank van het onafhankelijkheidsfeest zijn nauwelijks opgeruimd als Zuid-Soedanese regeringsleiders aan het ontbijt zitten met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Vicepresident Riek Machar somt op wat nodig is voor de opbouw van de jongste staat ter wereld: 500 miljard dollar in vijf jaar voor een luchthaven, wegen, spoorwegen, oliepijpleidingen, een raffinaderij, de landbouw en een compleet nieuwe hoofdstad.

De kloof tussen droom en realiteit is groot in Zuid-Soedan, zo blijkt uit de documentaire State builders. Op 9 juli 2011 scheidde Zuid-Soedan zich af van Soedan. Na vijftig jaar burgeroorlog met 3,5 miljoen doden moet er een complete overheid worden opgezet. De film volgt VN-functionaris Lise Grande, die moet toezien op de nation building, en vicepresident Machar. In een mooie scène rijdt Grande over de onverharde wegen van de hoofdstad Juba, terwijl ze klaagt over regeringsleiders als Machar. „Als ik het over stroom heb, bedoel ik houten paaltjes met koperdraad. Zij willen het modernste elektriciteitsnet.”

De film zit vol met dit soort scènes, die laten zien hoe groot de kloof is tussen de blanke VN-medewerkers met hun laptops en de zwarte bevolking die leeft in hutten en nog steeds in een oorlogsroes verkeert.

Toon Beemsterboer