Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeven jaar geëist voor doodsteken 16-jarige dochter

Een dag na de moord begin januari houdt een agent de wacht bij het huis waar Mirjam Abarkan werd doodgestoken.
Een dag na de moord begin januari houdt een agent de wacht bij het huis waar Mirjam Abarkan werd doodgestoken. Foto ANP / Bas Czerwinski

Als het aan justitie ligt, gaat de 43-jarige Chahira ben M. zeven jaar de cel in voor het doodsteken van haar 16-jarige dochter Mirjam Abarkan. Het Openbaar Ministerie in Utrecht acht moord niet bewezen, omdat de moeder niet van plan was haar dochter te doden.

Het meisje werd op 2 januari in haar ouderlijk huis in IJsselstein in hart en buik gestoken met een mes. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Na de moord deden geruchten de ronde dat het meisje, van Marokkaanse afkomst, zwanger was toen ze werd neergestoken. Het OM ontkrachtte dat enkele weken na het incident en gaat uit van een uit de hand gelopen ruzie. Ook voor eerwraak zijn geen aanwijzingen gevonden.

Volgens deskundigen is de moeder verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie heeft dit verwerkt in de strafeis.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Onze verslaggever Yasmina Aboutaleb was bij de zitting. Lees hier haar tweets terug: