Wolf of geen wolf

Is het er één? De uitslag van de DNA-test komt eind deze week. Tot het zo ver is kunnen we met98 procent zekerheid zeggen: Nederland is betreden door een wolf. Het zou voor het eerst in 150 jaar zijn dat er een exemplaar van Canis lupus is gesignaleerd. Mocht het er inderdaad één geweest zijn, en is duidelijk dat het lichaam niet door een grapjas in de berm is gelegd, dan betekent het dat er meer in de buurt zijn. Wolven leven in roedels. Dus misschien banjert de wolf hier al langer hier rond. Ze zijn schuw en snel, en meesters in de verdwijnkunst, want ze laten zich niet graag zien.

Ook deze jonge wolvin was er instinctief op gespitst om verborgen te blijven. Maar ze werd door een auto geschept en nu ligt ze daar, voor iedereen te kijk op de snijtafel van Naturalis. Niet in haar volle pracht maar gereduceerd tot een vacht, wat botten en kaken en een emmer vlees.

Het imago van wolven is vervaarlijk. „De donkere gedaanten zijn bijzonder vlug ter been, ze lopen op vier poten, en ze kijken heel gemeen”, zong Drs. P, en niet voor dovemansoren. Er steekt ook bij deze ene mogelijke wolf ongefundeerde angst de kop op. Biologen mogen zeggen wat ze willen over het geringe gevaar van de wolf, ouders van buiten spelende kinderen huiveren bij het idee en schapenboeren vrezen voor hun kuddes.

Het zou jammer zijn als die vrees zou overschaduwen hoe positief het is als Nederland bereikbaar is en ook nog eens aantrekkelijk voor wolven.

Wolven komen nu voor in Zweden, Italië, Polen en Duitsland. Met de 20 Duitse roedels zijn voor zover bekend geen incidenten gemeld. Hun aanwezigheid beduidt vooral dat de natuur ter plekke er gunstig voor staat. Dat een wolvin Nederland bereikte, kan betekenen dat de ecologische hoofdstructuur functioneert. In die zin is ook het feit dat er in haar maag een bever werd aangetroffen goed nieuws. In Flevoland, waar de wolf aan haar eind kwam, herintroduceerde de bedreigde bever zichzelf door uit Natuurpark Lelystad te ontsnappen. In 2005 telde Staatsbosbeheer 14 beverburchten. Dat de wolf, geheel volgens de orde van de natuur, een van die bevers verschalkte, is een goed teken.

Wolven doen het ecosysteem goed. Ze jagen actief en zijn een goede aanvulling op hier al actieve aaseters als gieren. Mocht de wolf in Nederland doordringen dan zou dat een natuurlijke oplossing kunnen zijn voor bijvoorbeeld de overmacht aan damherten in Noord-Holland. De emotionele discussie over het al dan niet afschieten van uitgezette grazers die bij gebrek aan natuurlijke vijanden zich veel te snel uitbreiden, kan dan op een laag pitje. Het zou mooi zijn als blijkt dat het kadaver werkelijk een wolvin was. Het zou ook jammer zijn, want ze legde het loodje.