Ventje legt Egypte uit

Kijken //

politiek wonderkindEgypt: next presidentBekijk de video: nrch.nl/ym7

Voorspellen of een jong jochie ooit president van z’n land wordt, dat kan niet. Maar in een filmpje dat dankzij de recente ontwikkelingen in Egypte ineens viral is gegaan, zit een jongen die best eens kans kan maken. In een in maart al opgenomen filmpje legt de twaalfjarige Ali Ahmed haarfijn uit wat er volgens hem mis is met (toen nog president) Morsi, en diens grondwet. Het lijkt eerst of hij gewoon zinnetjes die hij van z’n ouders heeft gehoord oplepelt, maar als de interviewer doorvraagt, valt hij allerminst door de mand. „We hebben geen militair regime aan de kant gezet om het te vervangen door een fascistische theocratie”, zegt hij zonder met z’n ogen te knipperen. Het filmpje kan heel goed bedoeld zijn als propaganda, een vermoeden versterkt door uploader ‘Free Arabs Channel’, tegenstander van de Moslimbroederschap van Morsi. Evengoed het kijken waard vanwege z’n opvallende betoog.