Uitgelicht

Film

Starsky & Hutch (Todd Philips, 2004, VS). Actiekomedie naar gelijknamige tv-serie (1975-1979) over koppel politieagenten in San Francisco. De rollen van Michael Glaser en David Soul worden nu gespeeld door Ben Stiller (Starsky) en Owen Wilson (Hutch). Hun Ford Torino is ook van de partij. De grappen zijn van een relatief intelligente meligheid en de homo-erotische ondertoon van de serie wordt hilarisch expliciet gemaakt. Ook met Snoop Lion (v/h Dogg) en Carmen Electra. Veronica, 20.30-22.20u.

Under Suspicion (Stephen Hopkins, 2000, F/VS). Remake van Garde à vue (met Lino Ventura en Michel Serrault). Gene Hackman en Morgan Freeman (die de film ook produceerden) maakten hun versie net zo ranzig als al die andere Amerikaanse films waarin dat wat verafschuwd wordt (het vermoorden en verkrachten van meisjes of jonge vrouwen) tegelijkertijd moet prikkelen. Rijke advocaat Hackman wordt verdacht van moord en verkrachting, politieman Freeman moet hem verhoren. RTL7, 22.00-00.10u.

Informatief

Nazis im BND – Neuer Dienst und Alte Kameraden. Documentaire over het personeelsbeleid van de Duitse inlichtingendienst Operation Gehlen en (na de naamsverandering in ’56) de Bundesnachrichtendienst. Onder leiding van de CIA waren daar pal na WO II tal van oorlogsmisdadigers in dienst genomen. Medewerker Hans-Henning Crome werd ten tijde van het proces tegen Eichmann (’61)belast met de denazificatie van de BND. Hij vertelt hier over de verbijstering die hem beving bij het uitpluizen van het verleden van collega’s. Arte, 22.00-22.55u.

Piper Alpha: Fire in the Night. Documentaire over de ramp aan boord van olieplatform Piper Alpha in juli 1988. Daarbij kwamen 167 mensen om; 61 arbeiders overleefden de vlammenzee. Een aantal van hen haalt herinneringen op, nagespeelde scenes en archiefmateriaal verduidelijken hoe zij aan de dood ontsnapten – onder andere van het helikopterdek op vijftig meter hoogte in zee te springen. BBC 2, 22.00-23.30u.

Close up: Anouk Aimée – actrice met stijl. De raadselachtige schoonheid van Anouk Aimée (1932) maakte haar in de jaren zestig tot een favoriet van regisseurs als Fellini, Demy en Lelouch. Ze speelde op veertienjarige leeftijd haar eerste rol in La maison sous la mer en ontleende aan die rol haar artiestennaam. In 1966 werd ze een internationale ster dankzij Un homme et une femme van Claude Lelouch. Ned.2, 22.45-23.45u.

Imagine... Rod Stewart. Beatnik, mod, folkie, disco-ster, glamrocker, crooner: Rod Stewart (1945) heeft in zijn muzikale carrière een kronkelende weg afgelegd. Alan Yentob bezoekt hem in zijn huizen in Beverly Hills en Essex en praat met hem, zijn vrienden en familie. Wordt om 01.00u gevolgd door herhaling van Stewarts tv-kerstconcert uit 1976. BBC 1, 23.35-02.10u.