Tunnelvisie

Interessante aflevering van Medialogica (Human) gisteren. Het programma dat journalisten er week na week ongenadig van langs geeft. Aan Twitter te zien doet journalistiek Nederland de laatste weken collectief aan zelfkastijding op maandagavond.

Mikpunt gisteravond was de met een Emmy bekroonde reportage van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over Joran van der Sloot. Natalee Holloway, de conjo-tapes. U kent het.

Even over dat programma. Wat ben ik blij dat we af zijn van het Raad voor de Journalistiekje spelen (De leugen regeert) en gezellig napraten met de collega’s (De waan van de dag). Medialogica doet wat mediajournalistiek hoort te doen: laten zien hoe de media werken, zodat mediagebruikers (wij allemaal) wat we zien en lezen beter kunnen beoordelen.

De Amerikaanse media lieten zich in de zaak-Holloway van hun slechtste kant zien, blijkt uit het politiedossier dat Medialogica kon inzien. Betalen voor getuigenverklaringen, dat verbaast niemand meer. Maar botten op het strand leggen en die vervolgens aan Holloway toeschrijven om een primeur te kunnen brengen gaat toch wel vrij ver.

De Vries werd door de programmamakers in het rijtje journalisten met tunnelvisie geplaatst: Joran moet het gedaan hebben. De verklaring die Joran in de auto bij Patrick van der Eem had afgelegd bleek niet helemaal feitelijk correct. En, suggereerden de makers: waarom had De Vries de opnames voor uitzending naar het OM gestuurd? Was hij soms niet zeker van zijn zaak?

Het klonk als een klassiek gevalletje tunnelvisie van de programmamakers. De Vries was er al bang voor: om tunnelvisie van de redactie te voorkomen eiste hij dat er in zijn reactie aan het eind van het programma niet mocht worden geknipt. Ook een verhaal van Medialogica begint met een insteek.

Het begon me te duizelen. Gisteravond om 23.30 uur zelf maar even met Peter R. gebeld. De Vries begreep de uitzending „niet zo goed”, zei hij. „En de sprekers waren nogal selectief.” Dat hij de ruwe tapes naar het OM stuurde was juist „een teken van zorgvuldigheid”. En dat Jorans verklaring niet klopte? „In iedere bekentenis zit wel iets dat niet klopt.”

De Vries wenste me nog een fijne zomeravond en hing op. Tijd om te beslissen met welke tunnelvisie ik deze column ging schrijven.

Nextredacteur Stijn Bronzwaer vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Stijn Bronzwaer