Thuiskok verlaagt zorgkosten

Het kan u niet zijn ontgaan: 3D-printen, het laagje voor laagje opbouwen van allerhande producten, gaat het helemaal maken. Het Amerikaanse leger heeft in Afghanistan 3D-printers die met de grondstof staal praktisch alle bouten en moeren kunnen printen voor het rijdende materieel. Dat scheelt invliegen of opslag van tig reserveonderdelen. Ander printbaar spul, van heupprotheses tot plastic wapens, dient zich aan.

Je kon erop wachten: voedsel ontsnapt niet aan de printmode. Eerst was er het plan van de NASA om astronauten op weg naar Mars een printertje mee te geven die met eiwitgrondstof, koolhydratenbasis, vitaminepreparaten en diverse smaakmakers een pizza, hamburger of een donut kan afscheiden. Niet onlogisch.

Bij TNO willen ze intussen ook een duit in het printzakje doen. Daar zien ze voor de voedselprinterij een rol weggelegd in verzorgingstehuizen. De knappe koppen hebben bedacht dat mensen met een slikprobleem of een kauwhandicap geholpen zijn met broccoliroosjes geprint met broccolipuree.

Maar, hooggeleerde printkundigen, als je gewoon het vuur wat langer onder de pan laat, dan worden broccoliroosjes vanzelf al pulp waarvan de roosjesvorm behouden blijft. Los daarvan, broccoli koken ze in alle zorginstellingen altijd al veel en veel te lang. Wij van de kookrubriek ruiken een fantastische kans om de zorg niet onnodig op kosten te jagen.

Bovendien: laagje voor laagje kennen we allang in de keuken. Kijk maar naar lasagne, moussaka of een keur aan, het woord zegt het al, millefeuilles.

Deze ‘stapeling van vis’, is een voorgerecht voor 4 personen.

Maak julienne van de wortels, courgette en sjalot en gaar deze in de boter. Kook de tien knoflooktenen, voeg ze bij zacht kokende room en maak er met een staafmixer een glad mengsel van. Snijd de peterselie, kervel en het gros van de bieslook ultrafijn, doe deze bij de knoflookroom en voeg wat draaien peper en een snuf zout toe.

Snijd de kabeljauwfilet in vier stukken en snijd deze tot in totaal acht plakken. Bestrooi deze met zout en peper en bak deze in de olie. Bak de gamba’s even in de olie, pel ze en snijd ze dan overlangs in tweeën.

Voor de millefeuille: leg een laagje julienne op een bord en leg hierop een plak kabeljauw, daar bovenop een garnaal en weer wat julienne. Dan weer een plak kabeljauw en bovenop weer een halve gamba. Bedruip deze toren nu met de knoflookroom en bestrooi met het restant bieslook.

    • Menno Steketee