Terugkijken: ‘niets dan de waarheid’ in Medialogica over Joran en Natalee

“De waarheid en niets dan de waarheid in de zaak Holloway”, dat claimt Medialogica te brengen met de laatste uitzending van deze serie. Hierin wordt gereconstrueerd hoe deze vermissingszaak in korte tijd uitgroeide tot een mediahype, en dat lange tijd bleef.

“De waarheid en niets dan de waarheid in de zaak Holloway”, dat claimt Medialogica te brengen met de laatste uitzending van deze serie. Hierin wordt gereconstrueerd hoe deze vermissingszaak in korte tijd uitgroeide tot een mediahype, en dat lange tijd bleef.

Toen scholiere Natalee Holloway in 2005 op Aruba verdween overspoelden Amerikaanse media het eiland. Nadat bleek dat de Nederlander Joran van der Sloot de hoofdverdachte was, stak ook in ons land een mediastorm op.

Argos-tv wist de hand te leggen op het politiedossier over Van der Sloot en reconstrueert daarmee in deze documentaire van Vincent Verweij de zin en onzin die over deze moordzaak in de media verscheen.

Get Adobe Flash

Medialogica is een zesdelige serie over de verschillen tussen realiteit en het beeld daarvan in de media, waarin onder andere de Mexicaanse griep, bultrug Johannes en pleegkind Yunus voorbij kwamen. Eindredacteur Marc Josten legde eerder in NRC Handelsblad uit wat het programma wil bereiken:

‘een van de belangrijkste thema’s van deze tijd’

“Waar het ons vooral om gaat is het creëren van bewustwording. Wij zijn een puristisch programma en passen zo weinig mogelijk tv-trucs toe. Het is altijd een klus om mensen voor onze camera te krijgen. Het is raar dat juist mensen in de openbare sector weinig bereid zijn om verantwoording af te leggen.

Daarbij is medialogica een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Media vertalen de werkelijkheid. Wat daarin misgaat zijn de uitwassen, en die onderzoeken wij. En ik merk dat het programma invloed heeft op decision makers. Ik sprak laatst iemand van Jeugdzorg die zei dat ze nu cursussen volgen over medialogica.”

‘Medialogica doet wat ze zelf aan de kaak stellen’

Het programma zorgde voor veel lofuitingen over de spiegel die de media wordt voorgehouden door Medialogica, maar is ook kritisch onder de loep genomen. Vooral deze laatste uitzending heeft (met name onder mediamakers) een discussie teweeggebracht over de werkwijze van Argos:

Twitter avatar mauricemedia Maurice Ramaekers #medialogica wél mooi gedraaid, mag gezegd worden. Niet alle suggesties vinden wederhoor, dat ook. Misschien wat gehaast..
Twitter avatar kuitenbrouwer jan kuitenbrouwer #Medialogica is een goed programma, maar zonder die verbeten prosecutie-toon zou het beter zijn. Gaat ten koste vd analyse.
Twitter avatar Hildelaffeber Hilde Laffeber Intrigerende tv v @vverweij versus @PeterRdeV over tunnelvisie. Puntje v m’n stoel. #Medialogica #nl2. Waarheid blijft n ongrijpbaar iets
Twitter avatar maryfiers040 Mary Fiers @vosarjen #medialogica doet dus ook wat ze zelf aan de kaak stellen. Bestaat oprecht hoor & wederhoor nog wel? #waarheidsvinding

Peter R. de Vries over zijn ‘tunnelvisie’

In zijn column op de mediapagina van NRC beschrijft Bronzwaer de reactie die Peter R. de Vries hem desgevraagd gaf, gisteravond na de uitzending. Een deel van de column:

“Medialogica doet wat mediajournalistiek hoort te doen: laten zien hoe de media werken, zodat mediagebruikers (wij allemaal) wat we zien en lezen beter kunnen beoordelen. [...]

De Vries werd door de programmamakers in het rijtje journalisten met tunnelvisie geplaatst: Joran moet het gedaan hebben. De verklaring die Joran in de auto bij Patrick van der Eem had afgelegd bleek niet helemaal feitelijk correct. En, suggereerden de makers: waarom had De Vries de opnames voor de uitzending naar het OM gestuurd? Was hij soms niet zeker van zijn zaak?

Het klonk als een klassiek gevalletje tunnelvisie van de programmamakers. De Vries was er al bang voor: om tunnelvisie van de redactie te voorkomen eiste hij dat er in zijn reactie aan het eind van het programma niet mocht worden geknipt. Ook een verhaal van Medialogica begint met een insteek.

Het begon me te duizelen. Gisteravond om 23.30 uur zelf maar even met Peter R. gebeld. De Vries begreep de uitzending “niet zo goed”, zei hij. “En de sprekers waren nogal selectief.” Dat hij de ruwe tapes naar het OM stuurde was juist “een teken van zorgvuldigheid”. En dat Jorans verklaring niet klopte? “In iedere bekentenis zit wel iets dat niet klopt.”

    • Annemarie Coevert