Stoitsjkov (47) blijft een lastpak voor bestuurders

De voetballer Hristo Stoitsjkov was een even geniale als grillige buitenspeler die overhoop lag met medespelers, tegenstanders en clubleiding. De Bulgaarse oud-international paste middenjaren negentig wonderwel in het Dream Team van Johan Cruijff bij FC Barcelona, waarmee hij in vijf seizoenen drie landstitels en de Champions League won. Zijn Braziliaanse ploeggenoot Romário was zijn vriend in het Catalaanse uitgaansleven.

Stoitsjkov (47) is en blijft een lastpak. De trainer van CSKA Sofia legt een maand na zijn aanstelling zijn functie al weer neer. Hij heeft een conflict met het bestuur van de Bulgaarse club waar hij middenjaren tachtig zijn profloopbaan begon en zes seizoenen onder contract stond voor hij naar Barcelona verhuisde. In Sofia kreeg hij tussendoor ruzie met de communistische leiding en verruilde hij het voetbal even voor zijn oude baan als elektricien.

Stoitsjov is een volksheld in Sofia. Vorige maand werd hij door duizenden CSKA-fans verwelkomd. Hij viel van de ene verbazing in de andere bij de club die in geldnood bleek te verkeren. Zo wilde het bestuur alle aandelen overdoen aan de trainer. Ook zouden deals met investeerders zijn gedwarsboomd.

„Niet mijn idee van eerlijk, transparant en professioneel leiderschap. We kunnen niet doorgaan met deze leugens, ik in elk geval niet”, aldus de 83-voudige international in een open brief aan lokale media. Stoitsjkov was al de vierde trainer in een jaar tijd bij CSKA, met 31 landstitels de succesvolste club van Bulgarije.