Stalkster stuurde schrijver Jan Siebelink 40 tot 60 sms’jes per dag

Jan Siebelink in de Hortus Botanicus in Amsterdam tijdens ter ere van zijn 75e verjaardag/ ANP

Heleen Mees eat your heart out. De stalkster van Jan Siebelink ging zo op in haar obsessie dat ze heeft geprobeerd het graf naast dat van Siebelinks ouders te kopen. Dat zegt de auteur in het AD.

Siebelink ontmoette zijn stalkster, wier naam door het AD niet wordt vrijgegeven, in 2011 op een feest. Al snel sloeg de mevrouw geen Siebelink-sessie meer over. Ze volgde hem door het hele land, nam altijd vooraan plaats en probeerde aan het einde van de avond een gesprek met de auteur van bestsellers als Knielen op een bed violen aan te knopen.De auteur deed er alles aan om haar te ontlopen. Napraatsessies begon hij over te slaan. Zijn uitgever fungeerde op een gegeven moment als waakhond, zegt Siebelink in het AD:

‘Medewerkers van mijn uitgever kenden haar inmiddels ook, zij waarschuwden me zelfs van tevoren. Dan hoorde ik dat ze al uren geleden in het dorp was gesignaleerd, waar ik mijn lezing zou geven.’

De mevrouw wist ook het mobiele telefoonnummer van Siebelink te bemachtigen. Met veertig tot zestig sms’jes per dag als resultaat, verklaart Siebelink. Als ze zich begint op te houden bij het huis van de auteur, confronteert Siebelink haar met haar gedrag.

‘Waarom doe je dit allemaal, vroeg ik haar. Het was haar ingegeven door God, antwoordde ze dan. Ongelooflijk vond ik het, hele dagen zat ze daar, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Terwijl ze aan de andere kant van het land woonde. Soms belde ze aan, nam ze cadeautjes mee.’

De mevrouw heeft ook geprobeerd een plek naast het graf van Siebelinks ouders te bemachtigen. Inmiddels houdt ze zich koest. Siebelink dreigt het anders haar kinderen te vertellen. ‘Heel af en toe stuurt ze nog een sms’, stelt Siebelink. ‘Die negeer ik.’

    • Roderick Nieuwenhuis