Snowden naar Caracas?

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gisteren officiëel asiel aangevraagd in Venezuela, en dat land wil hem graag hebben. „Wij hebben de brief met zijn asielverzoek ontvangen,” zei de Venezolaanse president, Nicolás Maduro, maandagavond. „Hij hoeft nu alleen nog maar te beslissen wanneer hij het vliegtuig neemt.”

Dit is voor Snowden niet zo eenvoudig als het klinkt. De dertigjarige klokkenluider, die sinds 23 juni vastzit in de transitruimte van de Moskouse luchthaven nadat hij de schaal onthulde waarop de Amerikaanse inlichtingendienst mondiaal dataverkeer natrekt, heeft sinds Amerika zijn paspoort ongeldig verklaarde geen reisdocument meer. Ook een toestel en een vliegroute ontbreken nog. Weliswaar bood Cuba ondersteuning aan, en vliegt Aeroflot rechtstreeks op Havana, maar een veilige route lijkt bepaald nog niet voorhanden. De kans is groot dat bijvoorbeeld EU-landen hun luchtruim sluiten voor een toestel met Snowden aan boord. (AFP, AP)