Shell kiest weer voor Nederlander

Uit de eigen gelederen stelt Shell de Nederlander Ben van Beurden aan als opvolger van topman Peter Voser. „Hij kent het bedrijf tot in detail.”

Ben van Beurden Foto Shell

Een Nederlander en een ‘Delftenaar’. Vanochtend maakte de energiegigant Shell bekend dat de 55-jarige Ben van Beurden met ingang van 2014 de nieuwe topman wordt. Hij volgt de Zwitser Peter Voser op die per april 2014 definitief het bedrijf verlaat. Het aandeel Shell steeg na de bekendmaking met ruim 1 procent, waarmee het Nederlands-Britse concern meteen ruim 1,7 miljard euro meer waard werd.

Shell volgt met de benoeming een vertrouwd patroon. Net als zijn voorganger Voser komt Van Beurden uit eigen gelederen, en net als diens voorganger Jeroen van de Veer heeft hij in Delft gestudeerd. Van Beurden is chemisch ingenieur.

Jorma Ollila, de president-commissaris van Shell, lichtte vanochtend toe dat de keus gevallen is op Van Beurden, omdat „Ben het bedrijf tot in detail kent en bewezen bestuurlijke ervaring heeft in verschillende takken van de onderneming”.

Van Beurden kwam in 1983 in dienst van Shell. Hij bekleedde zowel technische als commerciële posten in Nederland, Afrika, Maleisië , de VS, waar hij zich onder meer bezig hield met schaliegas. Sinds 1 januari dit jaar is Van Beurden directeur ‘downstream’, verantwoordelijk voor raffinage en distributie.

Voor aandeelhouders en analisten komt zijn benoeming betrekkelijk onverwacht. Marvin Odum, hoofd exploratie en productie in de VS, Andy Brown, belast met alle andere winning, en de financiële topman van Shell, Simon Henry, leken hogere ogen te gooien. Volgens bronnen binnen Shell is de keuze uiteindelijk op Van Beurden gevallen wegens zijn bewezen kwaliteiten als het om het verbeteren van de prestaties gaat bij de verwerking van olie en gas.

Oplopende kosten drukken het bedrijfsresultaat van Shell in toenemende mate. Om olie en gas te winnen moeten steeds ingewikkeldere technieken worden toegepast op steeds ontoegankelijkere locaties.

Behalve met oplopende kosten krijgt de nieuwe topman straks te maken met de kwestie van geldverslindende overcapaciteit bij raffinaderijen in Europa, een gevolg van afnemende bedrijvigheid en toenemende energiebesparing. Maar de grootste uitdaging wordt volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, om het ambitieuze productiedoel te halen van 4 miljoen vaten olie per dag in 2018 dat eerder is gesteld. Op dit moment produceert Shell 3,2 miljoen vaten per dag.

Bronnen binnen Shell omschrijven Van Beurden, getrouwd en vader van vier kinderen, als een stabiele, rustige en breed ontwikkelde man.

    • Renée Postma