Prins Friso overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch - ‘toestand onveranderd’

Prins Friso heeft het Wellington Ziekenhuis in Londen verlaten. Deze zomer zal Prins Friso met zijn gezin doorbrengen op Paleis Huis ten Bosch, waar een medisch team hem zal verzorgen. Hij is daar vandaag aangekomen. Zijn toestand van ‘minimal consciousness’ is onveranderd.

Prins Friso in 2004. Foto NRC / Vincent Mentzel

Prins Friso heeft het Wellington Ziekenhuis in Londen verlaten en is overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Daar zal de hij de zomermaanden verblijven, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De toestand van de prins is onveranderd en nog altijd zorgwekkend.

Prins Friso werd op 17 februari 2012 tijdens het skiën in Lech bedolven onder een lawine. Door zuurstofgebrek liep hij hersenschade op en kwam in een coma. Na een kort verblijf in een ziekenhuis in Inssbruck werd hij overgebracht naar het Wellington Hospital, een privéziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

De RVD kondigde destijds ‘een lange en intensieve periode voor de koninklijke familie’ aan ‘met name voor het gezin van Prins Friso, waarin zal worden geprobeerd het revalidatieproces te beginnen’. De komende zomermaanden zullen Mabel en haar kinderen, die nu vakantie hebben en dus niet in Londen naar school hoeven, regelmatig op Huis ten Bosch verblijven, waar prinses Beatrix woont. Beatrix reisde de afgelopen anderhalf jaar zeer regelmatig naar Londen om in het Wellington ziekenhuis haar zoon te bezoeken.

‘Behandeling in ziekenhuis niet noodzakelijk meer’

Bijna anderhalf jaar na het ski-ongeval is de gezondheidstoestand van de prins volgens de RVD nog altijd zorgwekkend. Verdere behandeling in een ziekenhuis is “echter niet noodzakelijk meer”, aldus de dienst. Tijdens zijn verblijf in Nederland zal worden bekeken hoe en waar de prins op de lange termijn kan worden verzorgd. Niet uitgesloten wordt dat hij na de zomer in Nederland blijft.

Friso wordt de komende tijd verzorgd door een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn en dr. Michael Kuiper. Beiden zijn neuroloog. Van Gijn (1942) is gespecialiseerd in hersenvaatziekten en weet veel van chronische, onverklaarde klachten bij patiënten. (NRC)

Het Wellington Hospital in Londen. Foto ANP / Tal Cohen