‘Opnieuw zoon docent betrokken bij examenroof’

Het gymlokaal dat dienst deed als examenzaal van het Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Foto ANP / Martijn Beekman

Ook de 20-jarige man die gisteren werd opgepakt voor betrokkenheid bij de examendiefstal op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, blijkt een zoon van een docent. Eerder werd zijn 18-jarige broertje al aangehouden. Dat meldt het AD.

De vader, een natuurkundeleraar, was in het verleden directeur van het Ibn Ghaldoun. Hij is op non-actief gesteld, maar is zelf geen verdachte in de zaak. Van de twee zonen is alleen de jongste nog ingeschreven op de school.

In totaal zijn tot nu toe elf mensen aangehouden voor de diefstallen, onder wie acht leerlingen. De daders roofden 27 examens en verspreidden die vervolgens onder andere leerlingen.

Fraude gevolg van ‘ritselcultuur’

Justitie verhoort momenteel tientallen jongeren die de examens vermoedelijk vooraf hebben ingezien. Volgens de krant hebben al zo’n 26 leerlingen een bekentenis afgelegd. Zij kunnen hun diploma kwijtraken.

Onderwijsvereniging CVO gaat Ibn Ghaldoun de komende jaren begeleiden in het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Volgens oud-docenten van de school, die nrc.next onlangs sprak, is de fraude het gevolg van een wijdverbreide “ritselcultuur” op de school. Docenten zouden onder druk worden gezet door ouders en leerlingen om cijfers op te hogen en leerlingen niet te laten zakken. Ook werden meer herkansingen gegeven dan de regels voorschrijven.

Enkele leraren die weigerden hierin mee te gaan, kwamen in de problemen. Één docent werd bijvoorbeeld bedreigd door een groep Marokkaanse havo-leerlingen, omdat hij onvoldoendes niet wilde “ophogen”, aldus de anonieme docenten. Het Openbaar Ministerie meldt dat een andere leerkracht dit jaar aangifte heeft gedaan van bedreiging door een ouder.

    • Niels Posthumus