In beeld

Daar gaan ze weer in Pamplona

Gisteren is het stierenrennen in het Spaanse Pamplona begonnen. Negen dagen lang worden er elke ochtend zes stieren losgelaten in een afgezet parcours dat leidt naar de arena. Waaghalzen rennen voor de stieren uit, matadors doden de stieren ’s middags in de arena. Tijdens de festiviteiten vindt ook dagelijks de ‘Comparsa de gigantes y cabezudos’ (de Parade van de reuzen en de grote hoofden) plaats. Mensen met enorme hoofden op brengen hiermee een eerbetoon aan San Fermin, de beschermheilige van het festival. Het evenement trekt veel toeristen naar de stad. Dierenrechtenorganisatie PETA protesteert al jaren tegen het stierenrennen. De dieren lopen veel verwondingen op. Onlangs steunde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer de motie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), die daarin de Nederlandse regering opriep zich in Europa sterk te maken tegen Europese landbouwsubsidies voor stierenvechten. Deze subsidies gaan onder andere naar het fokken van vechtstieren. Het stierenrennen duurt weliswaar maar drie minuten, maar is zeker ook voor mensen niet ongevaarlijk. Om voor vechtstieren uit te rennen moet je volgens de regels achttien jaar zijn.
Wachten voor het eerste stiergevecht van de dag.
Reuters / Eloy Alonso
Het standbeeld van San Fermin, de beschermheilige van de stad, komt voorbij in de parade door de straten van Pamplona.
Reuters / Susana Vera
Een vrouw neemt deel aan de parade van het San Fermin-festival in Pamplona.
Reuters / Vincent West
Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef.
Reuters / Vincent West
In het Spaanse Pamplona zijn vandaag opnieuw duizenden waaghalzen voor zes vechtstieren uitgerend. Ze kwamen er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf. Slechts twee mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Zij hadden kneuzingen opgelopen.
Reuters / Susana Vera
Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Ja, daar sta je dan.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Stierenvechters warmen zich op in de ring.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel vier jaar geleden.
Reuters / Susana Vera
Het is de derde dag van de stierenrennen het San Fermin-festival. De stierenrennen door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds1591 bestaat.
Reuters / Susana Vera
Reuters / Joseba Extaburu
Door stierenvechten worden jaarlijks wereldwijd meer dan 250.000 stieren en koeien gemarteld en gedood, zo becijfert de Partij voor de Dieren.
AFP / Pedro Armestre
Een onderonsje in de vroege ochtend, voordat het stierenvechten weer begint.
AP / Alvaro Barrientos
De meest ervaren matador betreedt als eerste en als vierde de ring.
AFP / Pedro Armestre
Doorgaans vinden er op een avond zes gevechten plaats door drie matadores.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Een kind huilt bij het zien van een zogenaamde “kiliki”, een figuur met een groot hoofd, tijdens het San Fermin-festival in Pamplona, Spanje.
Reuters / Eloy Alonso
Heftige taferelen.
Reuters / Joseba Etxaburu
AP / Daniel Ochoa de Olza
Drukte in de straten en op de balkons terwijl stierenvechters door de straten van Pamplona rennen.
AFP / Pedro Armestre