Nu ook zonder wespentaille

Als Barbie, de langbenige pop met wespentaille en flinke boezem, een echte vrouw was, dan zou ze anorectisch zijn en allerlei andere gezondheidsproblemen hebben. Meer dan een halve lever zou bijvoorbeeld niet tussen haar kleine middel passen. Dat ‘berekende’ onlangs een Amerikaanse organisatie voor gezond leven, Rehab.com.

De Amerikaanse kunstenaar Nickolay Lamm (29) uit Pittsburgh heeft vorige week de resultaten van een omgekeerde ‘berekening’ online gepubliceerd: hoe zou Barbie eruitzien als ze een echte vrouw was?

Hij nam de maten van een doorsnee negentienjarige Amerikaanse, die hij kreeg van de landelijke gezondheidsinstelling CDC.

Als Barbie een vrouw van vlees en bloed was, dan zou ze de onrealistische borst-taille-heupomtrekmaten hebben van 91-45-83 centimeter. De maten van de gemiddelde negentienjarige Amerikaanse vrouw zijn 81-78-83 centimeter.

Naar die laatste proporties kneedde Lamm een driedimensionaal model en met Photoshop maakte hij daarvan een ‘realistische Barbie’. Hij postte de foto’s daarvan vorige week op de website mydeals.com/blog.

„Ik wilde laten zien dat ‘gewoon’ mooi is”, zei Lamm tegen de Amerikaanse omroep ABC. „Als ik maar honderd vrouwen of meisjes hierdoor een beter gevoel over zichzelf geef, dan is dit project al geslaagd.”

De Barbiepop is in 1959 ontwikkeld door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Haar uiterlijk is geïnspireerd op een Duitse rondborstige stripheldin en pop, Bild Lilli. Barbie werd een succes: er zijn ruim een miljard poppen van verkocht.

Tegelijk is haar uiterlijk al lang een bron van controverse. Met name in feministische kringen is beweerd dat de onrealistische trekken van Barbie schadelijk zouden zijn voor het zelfbeeld van jonge meisjes. Maar anderen stellen dat een zelfbeeld helemaal niet door speelgoed wordt beïnvloed. Barbie moet daar dus niet de schuld van krijgen omdat ze er toevallig altijd goed uitziet, zeggen ze.

In een e-mail aan de Huffington Post schrijft Lamm: „Als we magere mannequins bekritiseren, zouden we ten minste open moeten staan voor de mogelijkheid dat ook Barbie een negatieve invloed op meisjes kan hebben. Bovendien vind ik dat een realistisch geproportioneerde Barbie er best goed uitziet.”

Hij vraagt zichzelf af, nu hij heeft laten zien dat Barbie als gezonde doorsnee Amerikaanse jonge vrouw er ook goed uitziet, „wat Mattel ervan weerhoudt ook zo’n Barbiepop te maken”.

De speelgoedfabrikant heeft als reactie op Lamms ‘realistische Barbie’ een persverklaring uitgegeven. Daarin stelt de onderneming onder andere dat meisjes best begrijpen dat Barbie een pop is. „Ze is nooit gemodelleerd naar de proporties van een echt persoon. Maar ze is ontworpen met vormen waarmee je zo goed mogelijk spelen kunt, zodat meisjes met kleine handen makkelijk haar uiterlijk kunnen veranderen en ze er creatief en met fantasie mee kunnen spelen.”

    • Paul Steenhuis