Noordelijke dip

We hebben een aantal zomerse dagen aan elkaar mogen rijgen, maar weldra wordt zowel het aandeel zonneschijn als de temperatuur getemperd. Deze teruggang wordt veroorzaakt doordat de kern van het heersende hogedrukgebied zich wat verder van Nederland afbeweegt en tegelijkertijd wat aan kracht inboet.

Dinsdagavond is er nog nauwelijks een vuiltje aan de lucht. Mogelijk verschijnen er wat windveren, verder is het nog lang zonnig en warm. In de loop van de nacht schuiven wolkenvelden de noordelijke provincies binnen. De temperatuur daalt ondertussen naar 11 of 12 graden.

Woensdagochtend bestrijken wolkenvelden de noordelijke helft van het land en die spreiden zich in de loop van de middag steeds verder zuidwaarts uit. Dat betekent dat de regio’s ten zuiden van de grote rivieren de meeste zonuren ontvangen en dat het daar nog tot 21 of 22 graden kan opwarmen. In Groningen, Friesland en Noord-Holland verloopt het overgrote deel van de dag bewolkt en daar zou lokaal een spat regen kunnen vallen. De maximumtemperatuur schommelt er rond een schamele 16 of 17 graden.

Donderdag en vrijdag zien we een wisselend beeld van wolken en zonneschijn, waarbij de zuidelijke provincies de meeste opklaringen mogen verwachten en vooral het noordwesten er het meest bekaaid af lijkt te zullen komen.

Vanaf zaterdag gaan de temperaturen echter weer opwaarts.