Nederlandse politietrainingsgroep beschoten in Kunduz

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert bracht begin deze maand samen met de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp een bezoek aan Kunduz en vliegbasis Mazar-e-Sharif. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

In de omgeving van Kunduz is vorige week een patrouille van de Nederlandse politietrainingsgroep beschoten, meldt het ministerie van Defensie. Er vielen geen slachtoffers of gewonden.

Wel raakte één van de drie voertuigen bij de aanval beschadigd.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat Nederlanders zijn beschoten tijdens de missie in Kunduz. Onder anderen de leiders van de politietrainingsgroep in Kunduz kolonel Marc Brinkman en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude zaten in het konvooi. Vanuit het Nederlandse konvooi is niet teruggeschoten. De leden van het konvooi hebben zich in veiligheid gesteld, en hebben daarna hun reis naar Khanabad vervolgd, zegt een woordvoerder van Defensie tegen Novum.

De Nederlanders hebben niet geprobeerd de daders te pakken.

“Wij zijn daar om de politie op te leiden, niet om als politie op te treden. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ons verdedigen, maar als dat niet nodig is, stellen we ons alleen in veiligheid.”

De Afghaanse autoriteiten onderzoeken het voorval.

Begin deze maand eindigde de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Daarmee komt na ruim een decennium een voorlopig einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid ‘op de grond’ in Afghanistan. De luchtmacht gaat nog niet weg. Vier F16-straaljagers, en 120 man personeel, blijven tot de NAVO zich volgend jaar terugtrekt.

    • Marije Willems