Meer dan 50 pro-Morsi betogers gedood in Kairo

Egypte

Bij gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi zijn gisterochtend zeker 51 mensen om het leven gekomen. Alle dodelijke slachtoffers zijn betogers, melden de Egyptische hulpdiensten. Daarnaast raakten 435 mensen gewond. Aanhangers van de Moslimbroederschap hielden een sit-in bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde, waar hun afgezette leider en voormalig president Mohammed Morsi wordt vastgehouden. Volgens de Moslimbroederschap waren haar leden niet gewapend en werden ze beschoten terwijl ze aan het bidden waren. Een woordvoerder van de Broederschap vertelde tegen diverse media dat de politie schoten loste rond 3.30 uur gisterochtend, toen demonstranten bezig waren met bidden. Hij beschuldigt de politie van criminele activiteit. Volgens het leger is de schietpartij het werk van ‘terroristische groepen’.

De Moslimbroederschap heeft naar aanleiding van het bloedbad opgroepen tot een opstand. De politieke vleugel van de partij heeft de internationale gemeenschap gevraagd in te grijpen. Politiek leider Mohamed ElBaradei, een van de kandidaten voor de post van interim-premier onder interim-president Adly Mansour, heeft het geweld sterk veroordeeld.

De ultra-conservatieve Nour-partij heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen voor een nieuwe interim-regering uit protest tegen „het bloedbad van de Republikeinse Garde”. NRC

Lees meer op pagina 6