Mansour: parlementsverkiezingen Egypte waarschijnlijk in februari

Een vrouw betuigt haar steun aan de afgezette president Morsi, gisteren tijdens een demonstraite in Kairo. Foto Reuters/Suhaib Salem

Verkiezingen voor een nieuw Egyptisch parlement worden waarschijnlijk in februari gehouden, kort daarop wordt dan een nieuwe president gekozen. Dat blijkt uit een decreet van de huidige interim-president Adly Mansour.

Mansour wil vaart zetten achter het aanwijzen van een nieuwe regering om het land uit de huidige crisis te helpen en een definitief einde te maken aan het geweld tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Morsi.

In het decreet staat volgens persbureau Reuters dat de grondwet in de komende vier maanden zal worden herschreven door een commissie die binnen twee weken wordt benoemd. Over de nieuwe grondwet volgt dan een referendum. Bij goedkeuring van de grondwet kunnen er verkiezingen komen.

Gisteren vielen tientallen doden in Kairo

Het geweld in Kairo laaide gisteren weer hevig op. Gisterochtend kwamen tientallen mensen om het leven bij gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van Morsi. Er vielen in totaal 51 doden, het hoogste dodental sinds de val van Morsi’s regering Daarnaast raakten 435 mensen gewond.

Onder de doden waren volgens het leger twee agenten en een militair, zij zouden onder “zwaar geweervuur” zijn komen te liggen. Daarop zou het leger het vuur hebben geopend op de demonstranten.

Volgens Reuters luidt de lezing van de regering dat de slachtoffers de dood vonden bij een poging het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde te bestormen.

    • Annemarie Coevert