Mansour maakt tijdpad verkiezingen bekend

De Egyptische interim-president Adli Mansour heeft gisteren per decreet een tijdpad naar vervroegde verkiezingen bekendgemaakt. Na herziening van de Grondwet moeten er binnen een half jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Mansour kondigde aan dat binnen vijftien dagen een commissie wordt opgericht om de omstreden, fundamentalistisch getinte Grondwet, die vorige week na de militaire coup is opgeschort, te herzien. De nieuwe Grondwet wordt dan binnen vier maanden in een referendum aan de bevolking voorgelegd. Dit maakt de weg bij voor verkiezingen begin 2014, eerst voor het parlement en dan voor een nieuwe president.

Intussen probeert Mansour een tijdelijke regering te vormen die het land moet besturen tot aan de verkiezingen. Een woordvoerder van Nour zei vandaag dat het de voormalige minister van Financiën, Samir Radwan, zou accepteren als interim-premier. Gisteravond werd Radwan genoemd als de favoriete kandidaat voor de post, nadat Nour afgelopen weekend de aanstelling van seculiere oppositieleider ElBaradei als interim-premier blokkeerde. Het leger kan niet het hele fundamentalistische blok uitsluiten en probeert Nour binnenboord te houden.

Wil het tijdpad slagen, dan zal de situatie in Egypte wel enorm moeten verbeteren. Het bloedbad gisteren onder aanhangers van de afgezette president Morsi, die demonstreerden bij het hoofdkantoor van de Republikeinse Garde, heeft de animositeit tussen beide partijen verder vergroot. De hoogste geestelijke van Egypte, de sjeik van Al-Azhar, waarschuwde voor een burgeroorlog en kondigde aan dat hij zichzelf opsluit in zijn huis totdat beide partijen „het bloedvergieten stoppen” – een ongebruikelijke stap. (AP, Reuters)