Maduro: Venezuela heeft asielaanvraag Snowden ontvangen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt de asielaanvraag van Snowden ontvangen te hebben, en is bereid de Amerikaan asiel te verlenen. Foto Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Na zeker 27 eerdere asielaanvragen heeft de Amerikaanse klokkenluider, die nu ruim twee weken in de transitzone van het vliegveld van Moskou verblijft, officieel asiel aangevraagd in Venezuela. Dat blijkt uit een verklaring van president Maduro.

Maduro heeft Snowden eerder al asiel aangeboden, en benadrukte vanochtend opnieuw dat hij welkom is, zo meldt Al Jazeera:

“We hebben de asielaanvraag van Edward Snowden ontvangen. Als hij besluit te komen moet bekeken worden wanneer hij naar Venezuela kan vliegen. Snowden is een slachtoffer van imperialisme en we hebben hem eerder al gezegd: kom naar Venezuela.”

Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA en lekte vorige maand onder meer geheime documenten over het spionageprogramma PRISM. De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, maar sindsdien heeft hij nog nergens onderdak kunnen vinden. Venezuela, Bolivia en Nicaragua zijn tot dusver de enige landen die daar open voor zeggen te staan.

‘Venezuela laatste kans op asiel’

Een prominent Russisch parlementslid heeft afgelopen weekend gezegd dat Venezuela mogelijk de laatste optie is voor Edward Snowden om politiek asiel te verkrijgen. Volgens Alexei Pushkov werd in Caracas gewacht op een antwoord van de klokkenluider.

Donderdag maakte staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov duidelijk dat het geduld van Rusland met de man behoorlijk begint op te raken.

    • Annemarie Coevert