Labourpartij neemt afstand van bonden

De Britse Labourpartij gaat het automatische lidmaatschap van drie miljoen vakbondsleden afschaffen. Dat zou partijleider Ed Miliband vanmiddag aankondigen.

Het is de grootste verandering binnen Labour sinds de oprichting in 1900 door vakbonden en sinds Tony Blair in 1995 paragraaf 4 uit het partijhandvest schrapte, waarin nationalisatie werd bepleit.

Milibands toespraak komt na een ruzie met Unite, de grootste Britse vakbond en grootste donor van Labour. De vakbond wordt ervan beschuldigd leden automatisch lid te hebben gemaakt van Labour in het Schotse Falkirk, om zo de selectie van een nieuwe kandidaat voor het Lagerhuis te kunnen beïnvloeden.

Zondag schreef Miliband in The Observer dat Falkirk „een verraad is van de waarden van onze partij”. Hij noemde arbeiders een aanwinst voor de partij, maar zei wel dat de band met de vakbonden veranderen. Vanmiddag zou hij volgens The Guardian zeggen: „Wat we in Falkirk zagen is de laatste stuiptrekkingen van oude politiek. Dit is een symbool van wat er mis is met de politiek. [...] Ik geloof dat mensen een actieve, individuele keuze moeten maken of ze zich bij Labour willen aansluiten.”

Milibans actie kan kostbaar uitpakken. Nu wordt er bij vakbondsleden automatisch 3 pond (3,51 euro) afgeschreven voor de Labourpartij.

Miliband won dankzij de stemmen van de bonden toen hij in 2010 met zijn broer David streed om het partijleiderschap. Sindsdien heeft hij vaak afstand genomen van de bonden. Zo weigerde hij steun te geven aan een grote staking.