Kortkolom media

Omroepen samen in actie tegen kabinet

Amsterdam. De publieke omroepen gaan dit najaar gezamenlijk protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Voorafgaand aan de behandeling van de mediabegroting in november komen er „publieksvriendelijke acties”. Dat bevestigt Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO en voorzitter van het College van Omroepen. Het kabinet bezuinigt de komende jaren tot 100 miljoen euro op de mediabegroting. Die komt bovenop de korting oplopend tot 200 miljoen euro van het vorige kabinet. De landelijke publieke omroep heeft een budget van in totaal 900 miljoen. Hoe de acties eruit zien is nog niet bekend, maar het worden volgens Van der Meulen meer dan alleen maar spotjes op tv. De gezamenlijke actie vindt plaats naast de ledenwervingcampagnes die de omroepen komend najaar voeren. Op 1 januari 2014 telt het Commissariaat voor de Media de leden. Die bepalen onder meer mede of WNL en PowNed een nieuwe concessie krijgen. (NRC)

Knevel, Van den Brink krijgen vervangers

Amsterdam. Veertien gastpresentatoren vervangen de komende vier weken Andries Knevel of Tijs van den Brink. In het eerste seizoen dat de talkshow van de EO de gehele zomer mag uitzenden – als vervangers van Pauw & Witteman – nemen de beide presentatoren elk twee weken vrij. Vanaf maandag presenteert eerst Van den Brink twee weken met een gast; daarna volgt Knevel met een sidekick. Aan tafel schuiven onder anderen aan: Antoine Bodar, Michael Boogerd, Wouter Bos, Johan Derksen, Kees Jansma, Lucille Werner en Leontien Zijlaard-van Moorsel. (NRC)