Kortkolom economie

Strengere eisen voor Amerikaanse banken

Washington. De grootste banken in de Verenigde Staten moeten hun financiële buffers verhogen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Federal Reserve) en financiële toezichthouders van de overheid maken vandaag strengere eisen bekend, is de verwachting. Waarschijnlijk moeten banken de verhouding tussen hun vermogen en hun schulden verhogen van 3 naar 5 à 6 procent. De strengere regels moeten de veiligheid vergroten van de grootste acht ‘systeembanken’ in de VS: Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon en de State Street Bank. (AP)

‘Olie- en gasvoorraden ontdekt in Noordzee’

Amsterdam. In de noordelijkste punt van de Noordzee zitten waarschijnlijk grote nog onontdekte olie- en gasvoorraden. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het zou gaan om voorraden waarvan de waarde in de miljarden kan lopen. De olie- en gasvelden werden ontdekt na uitgebreid seismisch onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Wel is het lastig om in het afgelegen gebied te boren. Olie- en gasbedrijven geven de voorkeur aan plekken waar de kosten lager zijn. Er liggen nog oude pijpleidingen in de buurt maar die verouderen snel, schrijft de krant. (Novum)

Uitzendsector krimpt verder door crisis

Amsterdam. De omzet in de uitzendsector is in de eerste helft van dit jaar met 2 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) vanochtend heeft bekendgemaakt. Gemiddeld werkten uitzendkrachten de afgelopen zes maanden 4 procent minder uren. Met name in de medische sector is er minder werk voor tijdelijke krachten. In deze sector daalde het aantal gewerkte uren gemiddeld met 21 procent en slonk de omzet met 19 procent. (NRC)

DAF produceertmeer vrachtwagens

Eindhoven. Vrachtwagenbouwer DAF schroeft de productie vanaf eind augustus fors op. De fabrikant wil dagelijks 184 vrachtwagens opleveren. Nu zijn dat er 164. DAF verwacht dat de verhoogde productie tot zo’n tweehonderd extra banen zal leiden. Volgens de fabrikant stijgt de vraag naar vrachtwagens onder meer door de invoering van de Euro 6-norm op 1 januari 2014, die eisen stelt aan de maximale uitstoot van koolstofdioxide door vrachtwagens. (Novum)

Topman Barnes & Noble stapt op

New York. Topman William Lynch van de Amerikaanse boekhandelketen Barnes & Noble heeft per direct zijn functie neergelegd. Dat heeft het bedrijf, met 675 boekwinkels en 686 studieboekzaken in de Verenigde Staten, gisteren bekendgemaakt. Het vertrek van Lynch, die drie jaar in functie was, komt enkele weken na slechte kwartaalcijfers. De verkopen zijn in een jaar tijd met 10 procent gedaald, onder meer door de sluiting van winkels. Ook slaat de e-reader van het bedrijf, de Nook, niet aan bij de klanten. (AP)