Kortkolom cultuur

PvdA-leden tegen bouw Spuiforum

Amsterdam. Een meerderheid van de PvdA-leden in Den Haag is tegen de bouw van het Spuiforum, het nieuwe cultuurpaleis in het centrum van de stad. Gisteravond namen de leden bij een speciale ledenvergadering een motie aan die de PvdA-fractie in de gemeenteraad oproept haar steun aan de bouw van het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium in te trekken. Als de PvdA-fractie haar steun intrekt voor het Spuiforum en zich aansluit bij de oppositie, die ook tegen is, gaat het plan niet door. De PvdA-leden zijn bang dat de kosten hoger zullen worden dan de 181 miljoen euro die er nu voor is geraamd en willen dat alternatieven worden onderzocht. De Haagse PvdA-fractie, de grootste fractie in de gemeenteraad, komt vanavond bijeen om de situatie te bespreken. Morgenochtend is er een commissievergadering over het Spuiforum en volgende week donderdag zou de gemeenteraad er een definitief besluit over nemen. (NRC)

Raad voor Cultuur mist visie op erfgoed

Amsterdam. De Raad voor Cultuur gaat op hoofdlijnen akkoord met het beschermingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959-1965, dat minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) in maart heeft gepresenteerd. De raad maakt daarbij wel kritische kanttekeningen: hij vindt dat de minister geen heldere, achterliggende visie heeft geformuleerd. Ook vindt de raad dat de 89 objecten en gebouwen die worden voorgedragen niet op de goede manier zijn geselecteerd. Zo ontbreken industriecomplexen, boerderijen, defensiecomplexen en alledaagse gebruiksvoorwerpen als telefooncellen en bushokjes op de lijst. (NRC)

Verbraak schrijft boek geschiedenismaand

Amsterdam. Journalist Coen Verbraak schrijft het boek voor de Maand van de Geschiedenis. Het krijgt de titel De Ziel van Oranje en gaat over tweehonderd jaar koninkrijk in Nederland. Verbraak interviewt mensen die zich bezighouden met het Koninklijk Huis, onder anderen Jutta Chorus, Cees Fasseur, Maarten van Rossem en Paul Schnabel. (Novum)