Kortkolom buitenland

‘Guantánamo zaak van Obama zelf’

Washington. Een federale rechter in Washington heeft gisteren gezegd dat zij niet gemachtigd is om een einde te maken aan het gedwongen voeden van gevangenen in de terreurgevangenis van Guantánamo, maar dat president Obama dat wel kan. De rechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een van de gevangene. Het is duidelijk dat gedwongen voeding „een pijnlijk en vernederend proces” is, maar deze rechtbank is in deze zaak niet bevoegd, aldus haar vonnis. President Obama moet zich erover uitspraken, bepaalde ze met zoveel woorden. (AP)

Vliegtuigongelukken San Francisco, Alaska

San Francisco/Anchorage. Amerikaanse onderzoekers denken dat fouten van de piloot het ongeluk met een Boeing 777 op het vliegveld van San Francisco hebben veroorzaakt. Zaterdag kwamen daarbij twee Chinese meisjes om. Het toestel van het Zuid-Koreaanse Asiana Airlines vloog vlak voor de landing te langzaam en kwam op de grond terecht, waarna brand uitbrak. Onderzocht wordt ook of een auto van de hulpdiensten een van de slachtoffers heeft overreden waardoor zij kwam te overlijden. Zondag verongelukte een taxivliegtuig bij een vissersdorpje ten zuiden van Anchorage, de hoofdstad van Alaska. De tien inzittenden kwamen om. (Reuters, AP)

Femen-activiste krijgt asiel in Frankrijk

parijs. Frankrijk heeft activiste Inna Sjevtsjenko van de Oekraïense feministische actiegroep Femen politiek asiel verleend. Dit verklaarde Sjevtsjenko (22) gisteren zelf. De Franse autoriteiten houden dit soort beslissingen doorgaans uit veiligheidsoverwegingen geheim. Sjevtsjenko vroeg in februari asiel aan omdat ze in Oekraïne zou zijn bedreigd na een solidariteitsactie voor de in Rusland gevangen gezette punkgroep Pussy Riot. De activiste, naar Femen-traditie met blote borsten, was met een kettingzaag een houten kruis met Christusbeeld in Kiev te lijf gegaan. (AFP)

Tijgers laten mannen uit boom op Sumatra

Jakarta.Een reddingsteam heeft gisteren vijf mannen die vorige week in een boom waren gevlucht op het Indonesische eiland Sumatra omdat ze werden bedreigd door tijgers, na vier dagen uit hun benarde positie weten te bevrijden. Enkele specialisten wisten de tijgers te kalmeren, waarna die wegliepen. De mannen, afkomstig uit Atjeh, waren in het oerwoud van een nationaal park op zoek naar kostbaar hout. Een van hen overleefde de confrontatie met de tijgers niet. Hij viel uit de boom en werd gedood. (AFP)

Parijs en Berlijn vermanen Bulgarije

Sofia. In een ongebruikelijke gezamenlijke verklaringen hebben de Duitse en Franse ambassadeurs in Sofia zich gisteren gekeerd tegen „het oligargische systeem” in Bulgarije. Zij kritiseren beperkingen van de persvrijheid en de concentratie van politieke en economische macht. In Sofia wordt bijna vier weken iedere dag gedemonstreerd tegen de ‘maffiose’ politiek. (AFP)