kort

Voetbal

Mo Allach technisch directeur Vitesse

Arnhem. - Mohammed Allach wordt de nieuwe technisch directeur van Vitesse. De 39-jarige oud-voetballer volgt Ted van Leeuwen op, die op verzoek van de club de transferperiode nog voor zijn rekening neemt. Allach tekent in Arnhem een contract voor 3,5 jaar en begint 1 oktober. Bij Vitesse gaat Allach zich onder meer bezighouden met het uitbouwen van de jeugdopleiding. Allach komt van de KNVB, waar hij twee jaar lang technisch manager was. Eerder bekleedde hij al soortgelijke functies bij FC Twente, VVV-Venlo en RKC Waalwijk. Als voetballer speelde hij zijn meeste wedstrijden voor Excelsior, FC Groningen en VVV. Novum

Advies

Kinderen niet in vreemdelingendetentie

Amsterdam. - Verdachten van een misdrijf moeten al tijdens hun eerste verhoor bijstand kunnen krijgen van een advocaat. Kinderen mogen niet in vreemdelingendetentie. Vingerafdrukken en pasfoto’s van vreemdelingen moeten niet bewaard gaan worden voor opsporingsdoeleinden. Dat zijn enkele van de aanbevelingen van het College voor de rechten van de mens, dat sinds oktober vorig jaar bestaat. De Commissie Gelijke Behandeling, voor bestrijding van discriminatie, is in dit college opgegaan. Volgens de wet moet het nieuwe college, opgericht om te voldoen aan een resolutie van de Verenigde Naties, jaarlijks rapporteren over de mensenrechten in Nederland. De uitspraken en adviezen van het College zijn niet bindend. NRC

10

foto’s vrijgegeven van verdachten megaroof

Amsterdam. - De politie heeft tien foto’s vrijgegeven van mogelijk Nederlandse verdachten van de megapinroof in februari. Dat leverde gisteren al ten minste twee herkenningen op. Een groep onbekenden maakte begin dit jaar na een hack bijna 30 miljoen euro buit door wereldwijd te pinnen . In de nacht van de roof hield de Duitse politie al twee Nederlandse verdachten uit Den Haag aan. Novum