Komkommertijd

De EO maakte gisteren bekend dat Knevel & Van den Brink, die zelf de vakantievierende Pauw & Witteman vervangen, om beurten zullen worden vervangen zodat ze zelf op vakantie kunnen. Woordvoerder Aldert Baas van de EO gaf als een van de redenen de familiesituatie van Tijs van den Brink op. „Zijn kinderen hebben in die periode schoolvakantie.”

Het gezin gaat voor, zo kenden we de EO.

Er werd een lijstje met maar liefst veertien vervangers ‘met talkshowervaring’ aangekondigd.

Je ziet de brainstormsessie bij de EO voor je. Eerst bidden voor de vergadering, dat doen ze daar altijd en waarom ook niet, en dan het zoeken naar geschikte kandidaten.

Johan Derksen, Maarten van Rossem, Antoine Bodar…

Je zou zeggen: laat die daar dan de hele zomervakantie zitten, maar daar was Van den Brink op tegen. Je wilt als talkshowhost ook nog een keer terugkomen. Het gevaar bestond dat de kijkers zich aan deze grootheden gingen hechten. En dus werd er met wat ingevingen van boven een hele lijst geproduceerd, waar dan ook de presentatrice van Lingo tussen staat.

Ik miste nog een beetje een als tante Es verklede Jörgen Raymann, maar daar stond wel de komst van oud-wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel tegenover.

Die gaat de mensen nog verbazen, als interviewer is Leontien onovertroffen.

Haar interview met komkommerkweker Biemans uit Boekel behoort al jaren tot mijn favoriete YouTubefilmpjes.

Leontien zat in een beige broekpak op een fiets tussen de komkommerplanten van komkommerkweker Biemans en begon het gesprek met „Hallo dan!”, waarna ze zich afvroeg hoeveel komkommers er van een komkommerplant kwamen.

Leontien: „Heul wat, denk ik…. Vierhonderd?”

Biemans: „Dat is een bietje veul. Veertig!”

Leontien: „Dus heel deze plant geeft veertig komkommers?”

Daarna doken ze de diepte in.

Biemans: „Zie je hoe groen het hier is?”

Leontien: „Ja, het is mooi groen, daar heb je helemaal gelijk in.”

Biemans: „Goed water geven.”

Leontien: „Veel water geven?”

Biemans: „Veel water geven!”

Leontien: „Af en toe tegen ze praten? Dat deed ik vroeger ook altijd tegen mijn fiets.”

Zeven minuten later nam Leontien een hap van een komkommer en trok daarna een conclusie: „Komkommers telen is net als fietsen ook topsport!”

De komkommertijd wordt meer komkommer dan ooit. Tijs van den Brink kan met een gerust hart met al zijn kinderen op vakantie. De kijkers gaan zich enorm verheugen op zijn terugkeer.

    • Marcel van Roosmalen