Kittel pakt tweede ritzege - Cavendish brengt Veelers ten val

Marcel Kittel op het podium. Foto AFP / Jeff Pachoud

Marcel Kittel (Argos-Shimano) heeft zijn tweede ritzege in de Tour gepakt. André Greipel (Lotto-Belisol) werd tweede en Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) werd derde in een massasprint.

Kittel won ook al de eerste etappe deze Tour. Cavendish botste in volle sprint op Kittels teamgenoot Tom Veelers. De Nederlander viel in volle sprint, maar wonderbaarlijk genoeg kon iedereen hem verder ontwijken.

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! Sporza en Eurosport leggen de schuld bij Veelers. NED 1 bij Cavendish. #valpartij #tdf
Twitter avatar DavidWalshST David Walsh Looking at the crash again, Kittel’s lead out man came off straight line in attempt to make it more difficult for Cavendish to get past.

Bekijk het moment van de elleboog terug:

Veelers na de rit:

De etappe kreeg kleur door een lange ontsnapping van onder meer Lieuwe Westra. De Fries van Vacansoleil kreeg gezelschap van Jérôme Cousin (Europcar), Juan Jose Oroz (Euskaltel), Luis Maté (Cofidis) en Julien Simon (Sojasun). Het quintet kreeg maximaal vijf minuten voorsprong voordat de sprintersploegen controleerden.

Op twintig kilometer van de streep was Westra de eerste die de onmogelijkheid van de vlucht inzag en zich liet terugzakken. De andere vier vluchters bleven rijden, maar werden uiteindelijk op iets meer dan vijf kilometer voor de finish door het peloton ingelopen.

In een lang lint stoof het peloton vervolgens op Saint-Malo af. Vacansoleil, Omega Pharma-Quick-Step en Lotto-Belisol kregen vooraan steun van enkele ploegen van klassementsrenners die bang waren voor de wind aan de Bretonse kust. De laatste kilometers waren het de mannen van Lotto-Belisol die in opdracht van Greipel het tempo opvoerden.

‘Kan gebeuren zo’n valpartij’

Onze Tourredacteur ter plaatse, Derk Walters, in een reactie op de koers:

“Wat opvalt is dat de NOS de schuld meteen bij Cavendish legt en dat Sporza en andere buitenlandse pers niet op die lijn zitten. Dus zeg het maar. Cavendish is in het verleden vaker betrokken geweest bij valpartijen. Wellicht speelt dat ook mee in het commentaar. Ik heb de beelden terug gezien en zag dat Veelers achterom keek en toen Cavendish raakte. Dat kan gebeuren.”

“Opmerkelijk was dat Lieuwe Westra mee ging in een ontsnapping. Het is niet de eerste keer dat een ontsnapping van hem vrij zinloos was. Maar het is ook wel logisch dat de ploeg op íets moeten gokken.”

‘Doorbraak van Kittel’

Over de prestatie van Kittel, zegt Walters:

“In het verleden was Kittel de ‘net-niet-sprinter’. Maar deze goede benen heeft hij al lang. Hij heeft vandaag nog maar eens bewezen dat hij de favorieten kan verslaan. Dit is de doorbraak van Kittel als topsprinter.”

Uitslag etappe
1. Marcel Kittel (Duitsland/Argos-Shimano) in 4u53m25s
2. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol) allen z.t.
3. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega Pharma-Quick Step)
4. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale)
5. William Bonnet (Frankrijk/FDJ.fr)

Algemeen klassement
1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky Proracing) in 36u59m18s
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 1m25s
3. Bauke Mollema (Nederland/Belkin) op 1m44s
4. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin) op 1m50s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff) op 1m51s


Etappekaart via Cycling the Alps

Kittel na de etappewinst:

Morgen tijdrit

Morgen staat de individuele tijdrit op het programma. Voor Bauke Mollema en Laurens ten Dam ( 3 en 4 in het klassement) is het zaak de schade beperkt te houden en daarna over te gaan tot de aanval in de bergen. Walters:

“Normaal gesproken is Froome de beste tijdrijder. Maar Mollema kan het ook. Zeker nu hij voor het klassement rijdt, zal hij volle bak gaan rijden. Ten Dam zal z’n best moeten gaan doen. Maar Valverde, nu tweede in het klassement, is ook geen al te beste tijdrijder. Wat dat betreft wordt het spannend. Je kunt een paar plaatsen zakken, maar Mollema kan ook morgen ineens tweede in het klassement staan.”

Het parcours van de tijdrit:

Het etappeverslag is van persdienst Novum.

Lees ook:
Tour de Lau: Ik merk dat ze naar me zitten te kijken
‘We’ hebben weer wat te juichen in de Tour. Maar is dat heel onverwacht?

    • Marije Willems