Kijken: interview met Snowden ‘deel II’ - wat motiveerde hem?

De Britse krant The Guardian heeft gisteren een tweede deel van het interview met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden online gezet. Zeven minuten bleken er nog over na publicatie van het eerste deel enkele weken terug. Bekijk ‘deel II’ hier.

Foto Reuters / Ewan MacAskill

De Britse krant The Guardian heeft gisteren een tweede deel van het interview met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden online gezet. Zeven minuten bleken er nog over na publicatie van het eerste deel enkele weken terug.

De nieuwe video bevat, na allerlei onthullingen in de voorbije weken, praktisch geen nieuwe informatie meer. Maar wel beschrijft Snowden erin zijn motivatie. Hij zegt onder meer:

“Ik wil niet in een wereld leven waarin alles wat ik zeg, alles wat ik doe, de naam van elke gesprekspartner, elke uitdrukking van creativiteit, liefde of vriendschap wordt opgetekend. Iedereen die zo’n wereld niet verlangt, heeft de plicht wat te ondernemen.”

Ook voorspelt Snowden in het interview van 6 juni dat de Amerikaanse autoriteiten een klopjacht op hem zouden openen.

“Ik denk dat de regering gaat zeggen dat ik ernstige misdaden heb begaan. Dat ik de spionagewet heb gebroken. Ze zullen zeggen dat ik de vijand heb geholpen door ze op deze systemen te wijzen.”

Dat had Snowden niet slecht ingeschat. Nog altijd zit hij vast op het vliegveld in Moskou. De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, waar het interview met The Guardian werd opgenomen, maar sindsdien heeft Snowden nog nergens onderdak kunnen vinden.

Venezuela heeft ondertussen echter een asielaanvraag ontvangen van Snowden, zei de Venezolaanse president Nicolas Maduro eerder vandaag volgens Venezolaanse media. Het Latijns-Amerikaanse land liet dit weekend als één van de weinige landen weten Snowden wél onderdak te willen bieden.

    • Niels Posthumus