International School Almere blijft toch open

De internationale school in Almere werd dit weekend bezet door boze ouders. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De International School Almere blijft open. Een van de twee stichtingen achter de school gaat de onderwijsinstelling vanaf woensdag alleen besturen. Ook gaat de huur omlaag en gaat de gemeente Almere vier jaar lang jaarlijks veertigduizend euro bijdragen in de huur. Dat meldt een woordvoerder van de school.

Het personeel van de school, leerlingen en ouders zijn op de hoogte gesteld. Vorige week maakte de school bekend te moeten sluiten vanwege problemen met de onderwijslicentie. Voor een nieuwe licentie zouden aanpassingen nodig zijn binnen de school maar het financiële risico was te groot om die door te voeren, meldde de school eerder. Tientallen leerlingen en ouders brachten vervolgens uit protest de nacht van vrijdag op zaterdag door in de school.

De bezetting werd opgeheven nadat de Almeerse wethouder van Onderwijs René Peeters (D66) had toegezegd een bemiddelingspoging te willen wagen. Gisteren schoven de gemeente Almere, het ministerie van Onderwijs en de twee stichtingen achter de school aan tafel.

De Stichting Het Baken uit Almere gaat de school nu besturen. De Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm zal enkel nog de bezigheden rond de onderwijsinstelling overdragen, aldus de woordvoerder van de school.

Met deze wijziging in de bestuursstructuur wordt voldaan aan een van de eisen rond de onderwijslicentie. Voorheen was bij de school sprake van een coöperatie, maar dat moest worden aangepast.

Daarnaast moet een en ander worden uitgezocht rond de administratie van leerlingen. Zo moet duidelijk worden of de juiste leerlingen op de school zitten. Aangezien er volgens de zegsman vertrouwen is dat Het Baken dat op orde krijgt, heeft het ministerie de school meer tijd gegeven, aldus de zegsman van de school. (Novum)