Haags spoor in megabankroof

Volgens de Duitse politie zijn Nederlanders betrokken bij een spectaculaire bankroof. Gisteren werden beelden vrijgegeven, twee verdachten zijn herkend.

Het was drie uur ‘s nachts, maar de man en de vrouw in het bankfiliaal aan de Westfalenstraße in Düsseldorf bleven maar geld pinnen. De getuige kon het vanaf de straat goed zien.

De man en de vrouw hadden mutsen op, die ze tot vlak boven hun ogen naar beneden hadden getrokken. Het geld werd snel in een rugzak gestopt. Toen de getuige de ruimte met pinautomaten binnenstapte, haastten de twee zich naar buiten.

Om 3.10 uur kreeg de alarmcentrale in Düsseldorf een telefoontje. Niet veel later werd een Volkswagenbusje met een Nederlands kenteken aangehouden. In het busje troffen de Duitse agenten een grote hoeveelheid magneetkaarten aan en in de rugzak zat 170.000 euro. Cash.

In mei werd bekend dat de man en de vrouw die op 19 februari in Düsseldorf werden gearresteerd uit Den Haag komen. Volgens De Telegraaf gaat het om de 34-jarige timmerman Eddy W. en zijn 56-jarige moeder Wilma Z. De Duitse politie denkt dat de twee deel uitmaken van een groot netwerk dat op die dag in acht andere Duitse steden en in totaal in 23 landen zo’n 30 miljoen euro buit maakte met vervalste creditcards. En volgens de Duitse politie voeren er meer sporen naar Nederland, en naar Den Haag in het bijzonder.

Al in mei werd een Griekse verdachte in Den Haag gearresteerd. Gisteren werden camerabeelden vrijgegeven van acht andere verdachten die in een aantal steden in Duitsland met de vervalste creditcards geld opnamen en volgens het Bundeskriminalamt uit Nederland komen. Twee van de verdachten zijn inmiddels herkend, zo meldde de politie Haaglanden gisterenmiddag.

1Wat gebeurde er precies op 19 februari?Het lijkt een scenario uit een Hollywoodfilm: in een tijdsbestek van 24 uur werd in 23 landen (naast Duitsland onder meer in Japan, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Rusland, Maleisië, Mexico, Pakistan en Colombia) met vervalste creditcards ongeveer 30 miljoen euro opgenomen. Bij de bankroof waren honderden mensen betrokken.

2Hoe is dat mogelijk?Nog onbekende daders hadden eerder in februari de servers van verschillende ondernemingen gehackt. Via één van die ondernemingen, een bedrijf uit Indonesië dat ICT-diensten levert, verkregen de hackers toegang tot de computersystemen van de Bank of Muscat in Oman.

Via de server van de bank konden de hackers de gegevens van creditcardrekeningen stelen en de kaartlimieten buiten werking stellen. Ook stalen ze magneetstripgegevens en pincodes. Deze data werden door de criminelen op blanco kaarten gekopieerd, die daarna met pincodes naar handlangers over de hele wereld landen werden verstuurd.

Bij de spectaculaire bankroof zijn geen individuele rekeninghouders gedupeerd. De hackers hebben de gegevens van ‘prepaid-creditcards’, ofwel debitcards, gebruikt. Debitcards zijn gekoppeld aan een rekening waarop anoniem geld gestort kan worden. In dit geval werd geld uit de eigen fondsen van de bank overgeschreven op de kaarten.

3Was dit de eerste keer?Nee. De afgelopen jaren zijn meerdere ‘virtuele bankroven’ op eenzelfde manier gepleegd. In 2011 werd in Amerika 13 miljoen dollar gestolen via een hack van betalingsverwerker Global Payments. In 2008 werd de Royal Bank of Scotland op deze manier voor 9 miljoen euro bestolen. Bij de bankroof van 19 februari werd wel een record gevestigd: niet eerder werd op deze manier 30 miljoen euro buit gemaakt.

4Hoe ver is het politieonderzoek al gevorderd? Op dit moment wordt in verschillende landen onderzoek gedaan. De Duitse politie heeft daarin een belangrijke rol. In Düsseldorf vermoedt men dat meer verdachten die in Duitsland met de vervalste creditcards geld hebben gepind uit de regio Den Haag komen. Zo werd een Griekse verdachte in Den Haag gearresteerd en zijn in de regio al diverse huiszoekingen verricht. Op de foto’s die de politie gisteren vrijgaf, zijn inmiddels twee personen herkend.

Ook in andere landen zijn arrestaties verricht. In New York zitten zeven verdachten in hechtenis. Die verdachten zouden ook betrokken zijn bij een identieke bankroof in december vorig jaar, waarbij de Rakbank uit de Verenigde Arabische Emiraten werd bestolen.

De Amerikaanse autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor nadat de leden van de groep plotseling veel geld uitgaven aan dure horloges en sportauto’s. De vermoedelijke leider van de groep vluchtte naar de Dominicaanse Republiek maar werd daar vermoord. De FBI heeft inmiddels e-mailcontacten tussen hem en een criminele organisatie in Rusland vastgesteld. De advocaten van de verdachten benadrukken dat zij slechts ‘loopjongens’ waren.

    • Dolf de Groot Enchristiaan Pelgrim