‘Grote olie- en gasvoorraden ontdekt in de Noordzee’

Boorplatform Swift 10, voor het boren in de Noordzee. Foto ANP/Freek van den Bergh

In het noordelijkste puntje van de Nederlandse Noordzee zitten waarschijnlijk enorme nog onontdekte olie- en gasvoorraden. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend. Het zou gaan om voorraden met een waarde die in de miljarden kan lopen.

De gas- en olievelden werden ontdekt na uitgebreid seismisch onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Wel wordt het een hele klus om in het afgelegen gebied te boren. Olie- en gasbedrijven geven de voorkeur aan plekken waar de kosten lager zijn. Er liggen nog wel oude pijpleidingen in de buurt, maar die verouderen snel, schrijft de krant.

Een woordvoerder van Energie Beheer Nederland zegt in een reactie in de krant blij te zijn met de vooruitzichten: “Nederland heeft in het verleden veel verdiend aan olie en vooral gas. Die voorraden raken langzamerhand op.”

EBN wil voor 40 procent investeren als een olie- of gasbedrijf gaat boren in het gebied en meedelen in de winsten. Bij verreweg de meeste andere gasvelden die worden aangeboord doet de staatsdeelneming dit. (Novum)