Groenleningen levering forse bijdrage aan het milieubeleid

Een speciaal voor groene projecten in het leven geroepen financiële regeling levert aanzienlijke besparingen op voor het milieubeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft naar de effectiviteit van zogenoemde groenleningen om milieudoelen van de overheid te halen.

Volgens de onderzoekers komen de kosten voor de overheid uit op 137 miljoen euro per jaar (op basis van cijfers uit 2011) en liggen de opbrengsten met 360 miljoen euro veel hoger. „Een goede regeling dus om milieudoelen van de overheid te realiseren”, zegt directeur Frans Rooijers van CE Delft.

Het kabinet-Rutte I was van plan de regeling af te bouwen, waardoor er steeds minder geld voor beschikbaar kwam. In 2009 hadden de groenfondsen en -banken nog 7,4 miljard euro beschikbaar, eind 2012 was dit nog 5 miljard euro. Het huidige kabinet wil de regeling handhaven.

Voor projecten die in aanmerking willen komen voor een groenlening is een zogenoemde groenverklaring nodig, waardoor spaarders en beleggers een belastingvoordeel ontvangen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zei bij het in ontvangst nemen van het onderzoek dat deze aanvragen dit jaar fors zijn gestegen. In de eerste maanden van dit jaar kwam het aantal aanvragen uit op 95, tegenover 80 in heel 2012. „Het gaat om projecten ter waarde van 376 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar, terwijl het totaal van vorig jaar uitkwam op 198 miljoen euro”, aldus Mansveld. De staatssecretaris is tevreden met de groenregeling.

„Het rapport laat zien dat het een effectief instrument is. Het is een steun in de rug om ondernemers en beleggers over de streep te helpen en te blijven investeren in duurzame projecten. Dat is juist in deze crisis erg belangrijk.”

Energiebedrijf Eneco maakte gisteren bekend dat een lening van 100 miljoen euro is afgesloten met de groenfondsen van ING, ASN en Triodos voor de financiering van duurzame projecten.