Gezocht: de belangrijkste m/v van de wereldeconomie

Het is de kroniek van een aangekondigd vertrek. Alles wijst er al maanden op dat Ben Bernanke opstapt als Fed-baas. Wie worden genoemd voor de topfunctie in de wereldeconomie?

Timothy Geithner, U.S. treasury secretary, leaves after signing a Memorandum of Understanding (MOU) with Doron Cohen, director general of the Israel Ministry of Finance, in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Oct. 24, 2012. The MOU establishes a new framework for administering the recently extended U.S.-Israel Loan Guarantee program. The program is designed to help the Israeli government access financial resources from private capital markets at affordable rates. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg *** Local Caption *** Timothy Geithner Bloomberg

De aanwijzingen stapelen zich al een paar maanden op en inmiddels weet de financiële wereld het bijna zeker: Ben Bernanke kiest niet voor een derde termijn als voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Eerst was er het nieuws dat Bernanke, als eerste Fed-voorzitter in 25 jaar, niet aanwezig zal zijn bij de jaarlijkse conferentie over monetair beleid, volgende maand in Jackson Hole. Reden is een agendaprobleem, zegt de Fed. Daarna zei president Obama op tv dat Bernanke „al veel langer was gebleven dan hij wilde of de bedoeling was”. En zelf merkte Bernanke op dat hij „niet de enige is” die ‘de exit’ kan aansturen. De exit is het afbouwen van het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt om de economie uit de crisis te helpen – nu 85 miljard dollar. Als de werkloosheid volgens plan blijft dalen, kan de Fed dit bedrag vanaf het najaar verlagen.

Die aankondiging alleen al zorgde vorige maand wereldwijd voor grote onrust op de financiële markten.

Degene die Amerika daadwerkelijk financieel in rustiger vaarwater moet brengen, moet daartegen bestand zijn. Een selectie van veelgenoemde kanshebbers voor Bernankes baan.

    • Hanneke Chin-A-Fo