Froome haalde niveau van vóór drooglegging

N a de perfect door zijn team voorbereide uithaal op Ax 3 Domaines op zaterdag beantwoordde Chris Froome met een bovenmenselijke mix van vriendelijkheid en begrip lastige vragen op het gebied van de geloofwaardigheid van zijn prestatie. Ja, gegeven de geschiedenis van zijn sport kon hij zich goed voorstellen dat de mensen aan hem twijfelen. Maar „onze” sport is veranderd, zegt hij. Als dat niet zo was had hij nooit in een gele trui op het podium kunnen staan. Hij voegde eraan toe dat hij het als een persoonlijke missie ziet te bewijzen dat het wielrennen zuiverder is dan ooit. De sterkte van hem en zijn team valt te verklaren door een wetenschappelijk uitgekiende maar snoeiharde trainingsarbeid.

Zondag leek de wetenschappelijk uitgekiende maar snoeiharde trainingsarbeid alleen profijtelijk te zijn geweest voor hemzelf. Steun en toeverlaat in de schuttersput, de Australiër Richie Porte, haalde nog niet het niveau van een middenmoter en werd weggeblazen. Verontrustender nog was het verlies van de Wit-Russische knecht Vasil Kiryenka die buiten tijd binnenliep. Met een Kiryenka in normale doen bestaat team Sky niet uit negen maar uit dertien renners. Tot dusver laat het ploegmanagement weinig los over de oorzaak van het instorten van de knechten. Duidelijk is dat zaterdag en zondag twee radicaal verschillende ploegen Sky te zien waren.

Een geïsoleerde Chris Froome bleek in de zondagetappe nog geen geëlimineerde leider, en daar genoot ik van. Vind ik hem ook een ‘geloofwaardige’ leider? Kijk, ik genoot ervan dat Froome ook stand hield zonder het hermetisch opereren van team Sky. Ik genoot ervan dat hij lastige vragen beantwoordde op een manier die niet past in de wielertraditie die bol staat van geconditioneerde verongelijktheid en agressie. Hij is een echt heel nette jongen, maar het achterste van zijn tong kan hij niet laten zien.

Het sceptische echelon van de wielervolgers is erg geïnteresseerd in de zogenoemde powerdata van Froome. Geleverde watts per kilogram lichaamsgewicht zijn interessant omdat ze iets kunnen vertellen over de grenzen van het menselijk vermogen, en dus ook over het menselijk vermogen wanneer dat met hulpmiddelen wordt opgerekt. De precieze, met wattagemeter geregistreerde data van Chris worden door zijn ploeg niet vrijgegeven. Maar er bestaan formules om het geleverde vermogen bij benadering vast te stellen. Op Ax 3 Domaines haalde Chris Froome volgens verschillende rekenmodellen het niveau van voor de drooglegging.

David Brailsford, manager van Team Sky en prediker van de transparantie, stelt dat het vrijgeven van de data onnodig veel ruis zou veroorzaken bij de cynici; het juist interpreteren ervan is volgens hem alleen voor specialisten weggelegd. Ik ben wetenschapper noch cynicus, maar ik bezit wel de nieuwsgierige natuur van de oud-renner. Voor mij hebben zelfs de droogste powerdata een romantische connotatie. Dus laat maar komen, die getallen.

    • Peter Winnen