Falende Britse bankier kan worden vervolgd

Topbankiers die aantoonbaar wanbeleid voeren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Ook krijgt de Britse toezichthouder het recht om bonussen pas na tien jaar uit te keren of terug te vorderen als een bank door de overheid moet worden gered.

Dat maakte de Britse minister van Financiën, George Osborne, gisteren bekend. De regering is „vastbesloten om de normen in de banksector te verhogen om een sterker en veiliger banksysteem te creëren”, schreef Osborne in een verklaring. Hij sprak over een „culturele hervorming”.

De afgelopen jaren bleek dat de Britten met onnodige verzekeringen zijn opgezadeld en dat bankiers hebben geprobeerd het internationale rentetarief Libor te manipuleren. Bovendien moest de Britse overheid verschillende banken redden.

Osborne neemt hiermee grotendeels de aanbevelingen over van een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de banksector. Die concludeerde vorige maand dat topbankiers geen schuld op zich hebben genomen. „Onwetendheid wordt als belangrijkste excuus genoemd” voor het „wijdverbreide falen en de misbruiken waarover zij de leiding hadden.”

De commissie wilde ook dat banken hogere kapitaalreserves moeten hebben. Maar Osborne houdt vast aan de 7 procent die de toezichtregels voor de financiële sector voorschrijven. De regering had in 2011, toen een commissie met een soortgelijk voorstel kwam, al laten merken dat het niets ziet in een hoger percentage.

De commissie adviseert de sluiting van UK Financial Investments, dat namens de regering de aandelen Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking in handen heeft. Osborne neemt dat niet over. De commissie beschuldigde de minister ervan dat hij zich zo bemoeit met het bestuur van de banken.