Expositie over Rembrandt

Het Amsterdamse Rijksmuseum bereidt samen met de National Gallery in Londen een tentoonstelling voor over de laatste periode in het oeuvre van Rembrandt. De expositie Rembrandt: The Final Years zal eerst in Londen te zien zijn, van 15 oktober 2014 tot 18 januari 2015, en reist dan door naar Amsterdam, waar de opening gepland staat voor 12 februari 2015.

De tentoonstelling omvat veertig schilderijen, twintig tekeningen en dertig prenten, gemaakt in de periode vanaf 1650 tot Rembrandts dood in 1669. Het Mauritshuis in Den Haag en de National Gallery of Art in Washington hebben al bruiklenen toegezegd.

Volgens de twee musea laat de tentoonstelling zien dat Rembrandt in zijn laatste jaren allesbehalve in kracht afnam. „Zijn creativiteit kreeg juist nieuwe energie. Bewust zocht hij naar een nieuwe stijl die expressiever en betekenisvoller was.” (NRC)