Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ernst & Young schikt waarschijnlijk voor vijftig miljoen in Landis-zaak

Foto ANP/Lex van Lieshout

Accountantskantoor Ernst & Young betaalt waarschijnlijk ruim 50 miljoen euro aan schikkingen in de zaak van ICT-bedrijf Landis. Dat bevestigen ingewijden tegenover NRC Handelsblad. Het is voor zover bekend de hoogste schikking die een accountantskantoor in Nederland heeft getroffen.

ICT-bedrijf Landis ging in 2002 failliet. Ernst & Young, sinds vorige week EY, was destijds de accountant. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in maart in een tuchtkwestie tegen de EY-accountant dat die “in zeer ernstige mate tekort is geschoten in zijn werkzaamheden”. Als accountant van Landis keurde hij de jaarrekening goed “zonder deugdelijke grondslag”.

Schikking met banken voor 34,5 miljoen

Vorige maand kwam naar buiten dat EY in 2012 voor 11,5 miljoen euro schikte met de curatoren. Vanochtend meldde Het Financieele Dagblad dat er door een schikking met een consortium van banken – de belangrijkste schuldeisers van Landis – zeker 20 miljoen euro is bijgekomen.

Ingewijden stellen nu dat met het bankenconsortium waaronder ABN AMRO, ING en RBS voor zo’n 34,5 miljoen euro is geschikt. Met beleggersvereniging VEB zou een schikking van 6,5 tot 7 miljoen in het vooruitzicht liggen. Adjunct-directeur Errol Keyner van VEB zegt dat de gesprekken met EY “in goede sfeer” verlopen, maar wil het bedrag niet bevestigen. “Er is nog niets getekend voor welk bedrag dan ook.” EY wil niet reageren op het totale schikkingsbedrag omdat de gesprekken met de VEB nog niet zijn afgerond.