Ernst & Young schikte voor vele miljoenen meer in Landis-zaak

Accountantskantoor Ernst & Young heeft veel meer betaald aan schikkingen in de Landis-zaak dan tot nu toe bekend was. Dat bericht het Financieele Dagblad vanochtend. Het bedrijf zou niet alleen voor 11,5 miljoen euro met de curatoren hebben geschikt, maar ook voor mogelijk meer dan 30 miljoen met de banken.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Accountantskantoor Ernst & Young heeft veel meer betaald aan schikkingen in de Landis-zaak dan tot nu toe bekend was. Dat bericht het Financieele Dagblad vanochtend. Het bedrijf zou niet alleen voor 11,5 miljoen euro met de curatoren hebben geschikt, maar ook voor mogelijk meer dan 30 miljoen met de banken.

De Landis-zaak gaat over het ICT-bedrijf Landis, dat in 2002 failliet ging. De rechter stelde later wanbeleid vast. Ernst & Young, sinds vorige week officieel EY geheten, was de controlerend accountant. De banken waren de belangrijkste schuldeisers van Landis. Zij waren goed voor driekwart van de vorderingen.

Ernst & Young doet geen mededelingen over de schikking met de banken, schrijft het FD. Volgens bronnen van de krant komt het extra bedrag van 30 miljoen echter wel in de buurt.

Mogelijk moet Ernst & Young nog een derde schikking treffen, met beleggersvereniging VEB, die gedupeerde beleggers vertegenwoordigt. Ernst & Young wil vanwege “de lopende gesprekken” met VEB over de Landis-zaak niets zeggen.

Het accountantskantoor kan bovendien een schadeclaim van voormalige bestuurders en commissarissen van Landis tegemoet zien, meldt het FD. De laatsten zijn twee weken geleden door de rechtbank Midden-Nederland aansprakelijk gesteld voor een bedrag van 25 miljoen euro. De voormalige top van het ICT-bedrijf heeft in de rechtszaak steeds betoogd dat zij destijds gesteund hebben op het oordeel van de accountant.

    • Niels Posthumus