Drie alledaagse klonen op zoek naar onsterfelijkheid

Keira Knightley (links) en Carey Mulligan balen van hun treurige leven.

Never Let Me Go (Mark Romanek, 2010) RTL 8, 20.30 - 22.30 uur

Drie vrienden groeien samen op in een Britse setting bij uitstek: de kostschool. Verteller Kathy (Carey Mulligan), haar vriendin Ruth (Keira Knightley) en vriend Tommy (Andrew Garfield) ontdekken dat ze klonen zijn. Ze zijn voorbestemd om hun vitale organen af te staan als ze zijn volgroeid. Maar in hoeverre zijn ze toch menselijk? Is er een kans om aan dit lot te ontsnappen?

Never Let Me Go, naar de roman van Kazuo Ishiguro (2005), is sciencefiction. Alleen speelt die zich niet af in de toekomst, maar in een alternatieve versie van het nabije verleden. Dat maakt de film ongewoon alledaags voor het genre. Wanhopig speurt het drietal naar hun oorsprong, naar de ‘originelen’ die als voorbeeld hebben gediend.

De Britse obsessie met klassen zien we ook hier terug: Cathy, Ruth en Tommy zijn gemodelleerd naar de onderklasse (alcoholisten, prostituees). Maar zelf vormen ze, in dit fictieve Engeland, ook weer een aparte onderklasse: de meeste echte mensen doen namelijk hun best om het bestaan van de drie klonen te negeren.

Pas als de aangekondigde dood naderbij komt, wint de film aan spanning. Dan is er tijd voor bespiegelingen over grote zaken als liefde, kunst en de ziel. Jammer dat de strekking aan het einde nog even wordt uitgelegd: dat het lot van deze klonen heus niet zo anders is dan dat van alle andere mensen. Never Let Me Go sterft in behoedzaamheid.

    • Peter de Bruijn