‘Door hel en terug’ - ontvoerde vrouwen Cleveland bedanken online voor steun

De drie vrouwen die los van elkaar tussen 2002 en 2004 in Cleveland werden ontvoerd en pas een decennium later weer werden teruggevonden, hebben op YouTube alle mensen bedankt die hen hebben gesteund sinds hun bevrijding.

Het is de eerste keer dat Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight zich publiekelijk uitlaten over hun langdurige ontvoering die begin mei eindigde. De drie vrouwen zaten een decennium lang opgesloten in een huis niet ver van de plek waar ze verdwenen.

Ze bedankten iedereen die hun mentale steun heeft gegeven de afgelopen tijd, degenen die voor hen hebben gebeden en de aanzienlijke groep mensen die geld naar een voor hen bestemd fonds heeft overgemaakt, waardoor zij volgens eigen zeggen weer een leven op hebben kunnen bouwen. Meer dan 9.000 mensen zouden in totaal ruim al een miljoen dollar hebben gedoneerd.

Ook bedankten de vrouwen de wereld voor het respecteren van hun privacy tot dusver. Zij verzochten om dat respect te laten voortduren.

Volgens hun advocaten hebben de vrouwen het 3,5 minuten durende filmpje gemaakt, omdat zij regelmatig herkend worden op straat en het gevoel hadden dat zij hun boodschap kenbaar wilden maken. Ze zijn niet van plan nog eens een publieke verklaring af te leggen.

Ariel Castro, de verdachte in de ontvoeringszaak, verwekte een dochter bij Berry. Ook Knight zou meerdere keren zwanger zijn geraakt tijdens haar gevangenschap. Castro stompte haar in die gevallen echter net zo lang in haar buik tot zij een miskraam kreeg.

Castro is inmiddels aangeklaagd voor verkrachting en ontvoering.

Knight zegt onder meer in de vandaag op YouTube geplaatste video:

“I may have been through hell and back, but I am strong enough to walk through hell with a smile on my face and with my head held high.”

    • Niels Posthumus