Ding nieuwe topman Chinees staatsfonds

Is Ding Xuedong de aan- gewezen figuur om het Chinese staatsfonds CIC beter te laten presteren? Waarnemers twijfelen.

In de wereld van de haute finance is de Chinese partijfunctionaris Ding Xuedong (53), die gisteren aan de slag is gegaan als de nieuwe directeur van het Chinese staatsfonds CIC met met 482 miljard dollar (376 miljard euro) in beheer, totaal onbekend en dus een risico.

Dings benoeming heeft China Investment Corporation, het op vier na grootste staatsfonds ter wereld, in een wolk van twijfels gehuld. „Om een staatsfonds van dit formaat naar behoren te laten renderen heb je een soort Warren Buffett nodig, maar China heeft geen Warren Buffetts en het partijsysteem is niet in staat Warren Buffetts te produceren”, zegt commentator Zhu Lijia van de Economische Waarnemer, de grootste zakenkrant van het land.

De bijna een half jaar durende zoektocht naar een opvolger van Lou Jiwei, die minister van Financiën is geworden, culmineerde vorige week in de benoeming van Ding, tot dan leider van een onderzoeksinstituut van het ministerie.

„Voor deze functie heb je een agressieve persoonlijkheid nodig, iemand die graag in het oog van de storm staat, iemand die graag topprestaties levert door risico’s te nemen, kortom iemand die in ons per definitie bureaucratisch systeem niet bestaat”, legt Zhu Lijia uit.

„De bedankers vonden de politieke risico’s te groot, want de kans dat je de rendementsdoelstellingen niet haalt, is door de bureaucratische besluitvorming groot”, zegt Zhu die ook financiën doceert aan de Fudan Universiteit in Shanghai.

CIC is in 2007 opgericht met de bedoeling een deel van de buitenlandse deviezen (3.400 miljard dollar volgens de laatste stand) beter te laten renderen dan de investeringen in bijvoorbeeld Amerikaans schatkistpapier, zoals SAFE (Stateadministration of Foreign Exchange) doet.

Samen met SAFE (567 miljard dollar) functioneert CIC als financiële grijparm van de Communistische Partij. SAFE doet alleen veilige en defensieve beleggingen, CIC wordt geacht risico’s te nemen.

Maar tot nu toe is dat niet gelukt. Net toen het fonds trots investeringen had aangekondigd in bijvoorbeeld Morgan Stanley, Blackstone en Londen Heathtrow brak in 2008 de financiële crisis uit en leed CIC een verlies van 2,1 procent. Ook in de daarop volgende jaren werden vergelijkbare of hogere verliezen (min 4,3 procent in 2011) geleden.

Om die reden is het fonds ook een mikpunt van snerende commentaren op Weibo, het Chinese Twittersysteem. De talrijke critici begrijpen niet waarom het verliezen lijdt, terwijl de grootste staatsfondsen (van Noorwegen, Abu Dhabi en Saoedi-Arabië) winst maken.

In 2012 zou CIC een winst hebben geboekt van 11 procent, maar dat wordt niet officieel bevestigd. „De vraag is of CIC de staf en het netwerk heeft om in het internationale kapitalisme goed te kunnen presteren. Het talent is schaars en CIC heeft moeite talent te werven en te behouden”, aldus Zhu.

Volgens Victoria Barbary van het Londense Institutional Investor Sovereign Wealth Center kan CIC alleen hogere rendementen (meer dan 10 procent) halen als het kapitaal van het fonds wordt uitgebreid. Tegen Bloomberg TV zei ze dat de nieuwe premier Li Keqiang overweegt het fonds uit te breiden met nog eens 100 of 200 miljard dollar. In de Chinese pers circuleert het gerucht dat Li het fonds wil inzetten voor commerciële projecten als het ‘Kanaal door Nicaragua’.

    • Oscar Garschagen