denken@nrc.nl

Naar Griekenland met vakantie? Vraag bonnetjes!

oppert Chris Stemerdink uit Athene

Deze zomer gaan honderdduizenden Nederlanders op vakantie in Griekenland. Het geld dat zij daar uitgeven, heeft de Griekse staat hard nodig om het economisch tij te keren. De Griekse crisis kent vele oorzaken, belastingontduiking is er een van. Veel toeristen helpen hieraan vaak onbewust mee. Afdingen lijkt leuk tot u zich bedenkt dat de verkoper geen bonnetje (Apodiksi) geeft en dat u dus samen de btw deelt. De Griekse staat loopt deze inkomsten mis. Uw aankoop telt ook niet mee in het BBP. Vooral op de eilanden is dit, ondanks verbetering van de controle, nog altijd een probleem.

Met 23 procent btw loopt dit al vlug op. Een strandbed van 2 euro zou de staat 37 cent in btw moeten opleveren. Met een toeristenseizoen van een goede tien weken is dit per strandbed ruim 25 euro. Er staan honderdduizenden van die dingen over het land verspreid, miljoenen aan btw.

Denkt u ook aan flesjes water, kopjes koffie, een taxi of een ijsje. Alle beetjes helpen, vraag dus om die bon. Doet u dit niet, dan verspeelt u wellicht het recht van klagen over leningen aan Griekenland. Een nieuwe wet, waarvan ik niet aanraad dat u hem uittest, bepaalt dat u zonder kassabon niet eens hoeft te betalen. Let wel op dat u een echt bonnetje krijgt; hierop staat het bedrag, het adres, het btw-percentage en een belastingnummer.

Komt u deze kant op, geniet dan van Griekenland!

Waarop stoelt het anti-Europese geluid van Ewout Engelen?

vraagt Jos van Dijk uit Utrecht zich af

Ewout Engelen heeft niet veel op met GroenLinks, zoveel is wel duidelijk (nrc.next, 3 juli). Maar wat wil hij verder eigenlijk zeggen? Zijn anti-Europese geluid mist elke politieke richting. De ‘desastreuze verconsumentering’ van de burger, depolitisering van de economie en ontdemocratisering van de politiek’ zijn geen kenmerken van de Europese samenwerking, maar passen in een rechtse, neoliberale politiek die ook in de huidige Nederlandse regering domineert. Het is nogal naïef te denken dat je deze politiek alleen achter de Nederlandse dijken en zónder Europese samenwerking kunt bestrijden.

    • Chris Stemerdink
    • Jos van Dijk