De treinramp in Lac Megantic was vanuit de ruimte te zien

De NASA heeft foto’s vrijgegeven waarmee je een klein beetje een idee krijgt van de vuurzee in Lac Megantic, het dorp in Canada dat dit weekend in as werd gelegd door een gigantische treinramp.

Het ongeluk met een goederentrein met ruwe olie legde dit weekend het Canadese dorp Lac Megantic in as. Veertig gebouwen in het centrum werden verwoest door de gigantische vuurzee die ontstond toen de trein ontspoorde en tot ontploffing kwam. Dertien doden zijn inmiddels geteld en er zijn nog veertig mensen vermist.

NASA heeft inmiddels bovenstaande satellietfoto’s vrijgegeven, waarmee je een klein beetje een idee krijgt van de vuurzee in Lac Megantic. De foto rechts werd genomen ongeveer twee uur nadat de eerste explosies werden gehoord. De foto links is hetzelfde gebied een week eerder.

De foto’s zijn gemaakt door Suomi NPP – ook wel de ‘Suomi National Polar-orbiting Partnership satelliet’ van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De sensor waarmee de satelliet is uitgerust van de satelliet is zó gevoelig dat hij op 800 km hoogte ook duidelijk waarneemt waar op aardse ’s nachts licht brandt.


Bekijk ook de foto’s van het dorp voor en na de ramp en onze In Beeld over de schade in Lac Megantic.

    • Lex Boon