De Tour winnen? Je weet maar nooit...

Na goede klasseringen in de twee Pyreneeënetappes van dit weekend staat Bauke Mollema derde in het algemeen klassement van de Tour de France. Het is lang niet voorgekomen dat een Nederlander er zo goed voorstond in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Op de rustdag gisteren in Saint-Nazaire maakte de Groninger de balans op.

Is geletruidrager Christopher Froome nog te bedreigen?

Mollema: „Je weet het nooit. Zijn helper Richie Porte is zondag ook ineens helemaal weggezakt. Ik dacht zaterdag dat het net zo’n Tour zou worden als vorig jaar, toen Wiggins en Froome het veld domineerden, maar dan met Froome en Porte. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn.”

Critici hebben hun twijfels geuit over de prestatie van Froome in de klim van zaterdag naar Ax 3 Domaines, waar hij de derde tijd aller tijden reed. Twijfel jij eraan of hij schoon is?

„Nee. Zo’n statistiekje zegt me niet zoveel. Froome werd perfect afgezet door Porte en kon toen zelf hard doorrijden. Misschien verliep de klim in andere jaren wel anders, met meer aanvalletjes, of met klassementsrenners die elkaar in de gaten hielden. Zelf had ik één minuut en tien seconden achterstand op Froome. Dat vond ik nog best meevallen. Ik ga pas aan Froome twijfelen als hij sneller rijdt dan Marco Pantani op de Alpe d’Huez.”

Froome heeft een krachtig statement gemaakt tegen doping. Ga jij dat ook nog doen?

„Nee. Het gaat mij in eerste instantie om het resultaat. Als ze me ernaar vragen, is het prima. Maar het hoeft geen statement te zijn. Al vind ik het niet gek dat ernaar wordt gevraagd. Ik moest zelf zowel op zaterdag als op zondag naar de dopingcontrole. Dat vind ik ook goed. Ik zie graag dat ze de toppers veel controleren.”

Morgen is de eerste individuele tijdrit van deze Tour. Ga je die anders rijden nu je zo hoog staat in het klassement?

„Nee, ik ga gewoon zo hard mogelijk. Ik heb ook weleens op minder vol vermogen een tijdrit gereden, maar alleen als ik niet voor het klassement reed. Het voordeel dat ik nu heb, is dat ik als een van de laatste renners mag starten. Dan heb je wat richttijden van renners die voor je zijn gestart. Ik train thuis zeker één keer per week op een tijdritfiets. Een maand geleden heb ik in de Sierra Nevada ook afdalingen getraind op die fiets, omdat we in de tweede tijdrit van deze Tour twee keer bergaf rijden.”

Laurens ten Dam staat vierde in het algemeen klassement. Zijn er afspraken gemaakt dat hij je moet helpen als je in de problemen komt?

„Nee, we hebben geen afspraken over elkaar helpen. We gaan beiden voor het klassement. Het is niet de bedoeling dat Laurens zijn klassement om zeep helpt door voor mij te rijden.”

Lees ook Ilja Leonard Pfeiffer, pagina 19

    • Derk Walters