De Tour voor dummies

Wist je dat wielrenners honderd jaar geleden tijdens de Ronde van Frankrijk de zwaarste bergetappes met fixed gear bikes overwonnen? Of dat nachtelijke etappes werden afgeschaft nadat enkele wielrenners vals speelden, en zich lieten meevoeren met de ploegauto? En wie heeft zich al eens afgevraagd waarom de leider van het algemene klassement een kanariegeel T-shirt draagt? Dit animatiefilmpje geeft in tien korte maar krachtige minuten uitleg op deze en nog veel meer vragen. Leuk voor de liefhebber, maar ook interessant voor de wielerleek. Naast smeuïge en heroïsche anekdotes biedt het filmpje namelijk ook een interessante leidraad voor wie de koers écht begrijpen wil. Zo verspilt een renner die zich laat meedrijven in de buik van het peloton 40 procent minder energie. En is wielrennen lang niet zo’n individualistische sport als het lijkt.