Mark Rutte is in Texas, draagt een cowboyhoed en zegt ‘howdy’

Foto ANP / Jerry Lampen

Howdy, pardner. Premier Rutte is in Texas. En net zoals kaas, tulpen en klompen bij Nederland horen, wordt de Amerikaanse staat geassocieerd met cowboys. Dus kreeg Mark Rutte van de burgemeester van Houston een cowboyhoed.

Dat leverde al enkele fascinerende plaatjes op (waar het internet zich trouwens prima mee vermaakt)….

Foto ANP / Jerry Lampen

Foto ANP / Jerry Lampen

Foto ANP / Jerry Lampen

…maar de NOS heeft inmiddels ook wat videobeelden weten te bemachtigen. Daarop is te zien hoe de premier meteen een bijpassende howdy oefent. Zijn eerste kreet is nog ietwat ongemakkelijk een ‘huh?’ die hij ombuigt in de Texaanse groet, maar met zijn tweede poging lijkt de premier zichtbaar tevreden - ondanks het ongemakkelijke microfoonmoment.

Overigens is Rutte niet voor de lol in Texas. Samen met zijn Vlaamse college Kris Peeters is hij op tweedaagse handelsmissie om de Nederlands-Vlaamse ‘deltaregio’ aan de man te brengen. Op het programma staat onder meer een bezoek aan een oliemaatschappij en aan de haven van Houston. Ook is er een seminar over energietransport en ‘netwerklunch’ met Amerikaanse ondernemers. De Nederlands-Vlaamse handelsdelegatie bestaat uit 125 ondernemers van negentig bedrijven.